Hlavní obsah

Stěžejní okamžiky československých dějin jsou v Plzni k vidění pod širým nebem

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Šafaříkových sadech je na 30 panelech umístěno celkem 163 snímků z archívu České tiskové kanceláře.

Foto: Jan Kaše

Výstava v Šafaříkových sadech v Plzni

Článek

V Plzni byla pod širým nebem zahájena výstava s názvem Okamžiky 100letí, která přináší zajímavý a nevšední pohled do naší společnosti v období 1918 – 2018.

„Když v to slavné pondělí 28. října 1918 vznikl samostatný československý stát, bylo třeba o tom informovat tisk a jeho prostřednictvím obyvatelstvo právě ustanovené republiky. Vydat takové zprávy přes tiskovou agenturu hroutícího se mocnářství Telegraphen – Korrespondenz – Bureau by bylo nepatřičné, možná i nemožné. V dobových pramenech proto můžeme číst: Předsednictvo Národního výboru zřídilo samostatnou československou tiskovou kancelář (Č.T.K.),“ uvádí se na výstavě o historii této agentury, která je tedy stejně stará jako naše republika.

Četka, jak je agentura zkráceně nazývána, se rovněž může pochlubit další zajímavostí - její archiv fotografií patří k nejstarším a nejobsáhlejším v Evropě. Nutno ovšem podotknout, že moc nechybělo a bylo tomu úplně jinak.

„Při ničivém požáru v poslední den druhé světové války veškerá dokumentace lehla popelem, z moderní funkcionalistické budovy ČTK zůstal jen žalostný betonový skelet. Shodou organizačních změn byl jen fotografický archív zkáze ušetřen, po dobu války byl totiž dislokován mimo centrální redakce,“ uvádí se na jednom z výstavních panelů.  

Na výstavě se tak můžete ponořit do historie naší společnosti a připomenout si nejen důležité momenty, které se výrazně zapsaly do dějin, ale také každodenní život. Bohužel toto „ponoření“ nebude vždy příjemné. Snímky ukazují i stinná období, plná násilí, nesvobody a útlaku. Nechybí vyhnání českého (a posléze i německého) obyvatelstva z pohraničí, okupace, politické procesy či rok 1968.

Autoři výstavy věnují pozornost i současnosti. Například v roce 1998 zmiňují tzv. opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD, kterou podepsal Miloš Zeman a Václav Klaus, a hokejový úspěch našeho týmu v Naganu. Někteří si při pohledu na tyto fotografie jistě položí otázku, která z těchto událostí prospěla České republice více.

A koho zachycuje poslední fotografie? Naštěstí žádného politika, ale osobu, která během několika dnů proslavila Českou republiku po celém světě, a to ziskem dvou zlatých olympijských medailí. Ano, Ester Ledecká vítězstvím v obřím slalomu a ve snowboardingu přepsala historii zimních olympijských her – jako první žena vybojovala prvenstvím ve dvou odlišných sportech.

Výstava potrvá do 19. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám