Hlavní obsah

Štěstí přeje připraveným. A to Komorní filharmonie Pardubice je

Novinky, Dana Ehlová

Slavnostní zahájení IX. ročníku Festivalu F. L. Věka je za dveřmi. Proběhne v neděli 15. září v kostele sv. Václava v Dobrušce a chybět u toho nebude Komorní filharmonie Pardubice. S kým se KFP tentokrát představí, prozradila její ředitelka Jarmila Zbořilová - posluchači se mají na co těšit.

Foto: Festival F. L. Věka (archiv)

Ředitelka Komorní filharmonie Pardubice Jarmila Zbořilová během slavnostního zahájení loňského festivalu F. L. Věka.

Článek

Můžete se na úvod krátce ohlédnout za jubilejní 50. sezónou orchestru. Vydařila se podle vašich představ?

Myslím, že ohlédnutí to může být celkem spokojené. Podařilo se nám v podstatě zrealizovat beze změny úplně všechno, co jsme si předsevzali, a tak, jak jsme si představovali. Jak se říká: “Štěstí přeje připraveným“ a my jsme se na jubileum připravovali opravdu důkladně. Podle počtu posluchačů a podle jejich ohlasů se to vyplatilo.

S jakými plány jste vstoupili do 51. roku existence?

Když jsme měli 51. sezónu prakticky kompletně připravenou, dozvěděli jsme se, že všechno bude jinak, protože Dům hudby bude procházet rekonstrukcí a v době od července 2019 do března 2020 v něm nebudeme moci ani zkoušet ani koncertovat. Ve velmi krátkém termínu jsme tedy museli vytvořit náhradní variantu, která znamená ve výše uvedeném období kompletní zrušení abonmá a celkově  značně redukovanou koncertní nabídku, velmi ztížené pracovní podmínky pro management a prakticky žádné zázemí pro hráče. Nezbývá než doufat, že nám i v době tohoto provizoria zůstanou naši posluchači věrni a že se společně budeme moci do vylepšeného prostředí Domu hudby vrátit v termínu podle plánu.

Vloni jste na Festivalu F. L. Věka okouzlili koncertem s Boni Pueri, letos se představíte s vynikajícím klavíristou Lukášem Klánským v roli dirigenta. Jak vznikla tato spolupráce?

Lukáš Klánský rozšířil řady špičkových sólistů, kteří se rozhodli vydat i na dráhu dirigentskou. A od několika renomovaných dirigentů, zejména pedagogů HAMU, jsme na jeho dirigentské schopnosti získali jen samé pozitivní reference. Na koncertě, jehož sólistou bude Lukášův kolega z Tria Lobkowicz - takže se pánové moc dobře umělecky i lidsky znají - se naskytla ideální šance se o Lukášových dirigentských kvalitách přesvědčit tak říkajíc „na vlastní kůži orchestru i posluchačů“.

Sólistou večera tedy bude houslista Jan Mráček, charismatický koncertní mistr České filharmonie. Na co se mohou posluchači těšit tentokrát?

Z velmi obsáhlého repertoáru Jana Mráčka jsme společně zvolili překrásný Koncert pro housle č. 5 A dur Wolfganga Amadea Mozarta. Já při všech účinkováních tohoto sólisty nesmírně obdivuji vedle jeho precizní interpretace tu naprosto přirozeně vyzařující radost ze hry. A zřejmě to tak spolu se mnou vnímá většina posluchačů, proto nás každé vystoupení Jana Mráčka tolik okouzluje. Určitě tomu tak bude i tentokrát.

Není tajemstvím, že vaše působení v čele orchestru končí koncem roku. Co především se vám na postu ředitelky podařilo?

Na tuto otázku by měli asi především odpovědět jiní. Za sebe doufám, že se za dobu mého působení podařilo zejména přivést orchestr do povědomí mnohem širšího okruhu posluchačů, kteří tak především v Pardubicích začali vnímat KFP jako nedílnou a velmi příjemnou součást kultury města a jako „svůj“ orchestr. Stalo se tak především díky celé řadě projektů konaných mimo rámec abonmá, které byly mimořádné nejen svým obsahem, ale třeba i místem konání či mimohudebním smyslem. Druhou oblastí, na kterou jsme se spolu skolegy v orchestru za dobu mého působení zaměřili opravdu velice intenzivně, byla práce s dětmi a mládeží. A doufám, že i tady jsou výsledky patrné.

Reklama

Výběr článků

Načítám