Hlavní obsah

Stěny domu fotbalového fandy zdobí pět tisíc odznaků

Novinky, Leona Roháčková

František Vožďa z Měrovic na Přerovsku je majitelem největší sbírky fotbalových odznaků v České republice. Za léta sběratelské vášně se mu jich povedlo shromáždit přes pět tisíc. Muž, který nedávno oslavil v plné síle jednadevadesáté narozeniny, je tělem i duší slávista.

Foto: archiv František Vožďa

V Měrovicích se těší ze vzácné vzpomínky, zápasu se Slávií v čele s Františkem Pláničkou.

Článek

Sbírání odznaků se dlouholetý funkcionář měrovického fotbalového oddílu věnuje s vzácnou systematičností. Stěny domu zdobí tabla s přesným rozdělením úlovků. „Mám tady celou anglickou fotbalovou ligu, celkem dvanáct set kousků,“ ukazuje dvě z nich. Ve sbírce má i české rarity, například odznak fotbalového oddílu z Lidic.

Srdeční záležitostí Františka Voždi je ale odjakživa Slavia. Slavnému pražskému klubu sešívaných patří ve sbírce čestné místo, stejně jako nadživotním fotografiím slávistických matadorů – Josefa Bicana a Františka Pláničky. Díky přátelství s oběma fotbalovými legendami se mu dokonce v šedesátých letech podařilo „přivést“ slávistickou grupu do Měrovic na přátelské utkání.

"S Františkem Pláničkou jsem se setkal v roce 1936 v Prostějově, kde se tehdy hrála  I. liga. Po skončení zápasu jsem Frantu oslovil. Nebyl žádná hvězda, obyčejný, příjemný chlap, se kterým mě od té doby spojilo přátelství," vzpomíná na legendárního brankáře.

Rodiny se navštěvovaly, Plánička několikrát v Měrovicích i se svými dcerami a manželkou přespával. Vyvrcholením bylo, když slavný brankář v roce 1964 přivezl slávistickou partu internacionálů přímo do Měrovic. Byl to obrovský zážitek pro široké okolí. 

František Vožda se znal též s Pepi Bicanem, o jehož umění a gólech pěje chválu. Vzpomíná na Vlastu Kopeckého, dovede představit všechna slavná jména historie. Z doby poslední nedá dopustit na Radka Bejbla a ukazuje jeho fotografii v dresu Atletika Madrid, samozřejmě vlastnoručně podepsanou.

Členem Slavie je František Vožďa od roku 1944. "Vedu si přesnou evidenci utkání, která jsem kdy navštívil. Těch slávistických je devadesát pět," ukazuje pečlivě archivované vstupenky.

Jezdil se dívat na sešívané do Prostějova, do Přerova, Olomouce, Ostravy , Brna či Drnovic. V jeho výčtu však vidíme i četná derby na Slavii a Spartě, je pamětníkem Slavie na letenském hřišti, rád vzpomíná na strhující derby na podzim 1965 a remízu 2:2 s kulisou 55 tisíc diváků na Strahově. Má radost z nového stadionu v Edenu a byl na jeho otevření. "Mohl jsem sedět mezi internacionály, toho si moc považuji," nezastírá dojetí. 

Ve sbírce Františka Voždi je k vidění i řada ocenění, která za svou práci pro fotbal dostal. Nejvíce si považuje Ceny Dr. Václava Jíry, kterou už sedmnáct let uděluje Pražský fotbalový svaz. Je určena lidem, kteří svůj život zasvětili dlouholeté a obětavé práci ve fotbalovém prostředí. „Tehdy mi přišli popřát i Radek Bejval a Antonín Kvašňák,“ vzpomíná na velkou slávu František Vožďa.

K loňským devadesátinám mu za sešívané přijeli popřát Jan Chmelík, jednatel FO SK Slavia, spolu s Michaelem Janáčkem a Janem Čápkem. „Je pro nás velkým potěšením, poblahopřát k významnému životnímu jubileu člověku, který je našim barvám věrný celý život. Jeho paměť je fenomenální a vzpomínky úžasné,“ uvedl za gratulanty Jan Chmelík. Měrovickou sbírku rozšířili o dvě cenné trofeje - slávistický dres s číslem 90 a podepsaný míč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám