Hlavní obsah

Štefan Gúber vystaví své keramické plastiky v Galerii Anděl v Olomouci

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní vernisáží bude ve středu 27. března v 18 hodin v Galerii Anděl v Olomouci zahájena prezentace keramických plastik Štefana Gúbera. Výstava, jejíž název zní Můj svět, potrvá do 23. dubna.

Foto: archiv autora

Keramické plastiky Štefana Gúbera budou v Galerii Anděl v Olomouci.

Článek

„Všude v prostoru se neslyšně vznáší hvězdný prach. Je unášen nekonečným prostorem, na vzdálenost stovky světelných let. Míjí galaxie, hvězdy, slunce. Je přítomný v celém vesmíru. Samozřejmě nemine ani Zemi. Dopadá na povrch celé planety, smísí se s hlínou. Nikdy jsem si to neuvědomil. Teď je však nad slunce jasnější, že hlína, se kterou pracuji, musí obsahovat hvězdný prach… A najednou jsem nepatrný, pokorný. Hlína se v mých očích stává vzácnou, jedinečnou hmotou, která alespoň pro mě žije! Mám v rukou něco, co přiletělo z vesmíru. Vnímám tento objev jako něco vzrušujícího. Přál bych si, aby mé postavičky “žily”. Vždyť v sobě nosí tajemství, o jakém se nám ani nesnilo,“ říká o sobě na svých webových stránkách Štefan Gúber.

Keramikou se zabývá už dvacet let. K jeho nejvýraznějším úspěchům patří výstava v Suchdolu nad Odrou v galerii Svatého Rocha, kde se prodalo všech šestatřicet vystavovaných exponátů. Za velkou čest považuje i to, že majitelkou jeho sošek je herečka Simona Stašová.

„Sošky vyrábím z pravé hlíny, jsou páleny na teplotu 1160°C. K povrchové úpravě používám kysličníky kovů, které na sošky nanáším a následně stírám,“ říká kumštýř, který žije v Městě Albrechtice a který bude v následujících dnech vystavovat v prestižnější galerii v Olomouci.

Galerie Anděl nabízí originální umělecká díla současných malířů, keramiků, šperkařů, kovářů a dalších umělců. Kromě autorských výstav pořádáme menší koncerty, besedy s výtvarníky, divadelní představení, křty a čtení knih a další. Unikátní je také možnost posezení při kávě či vínu v nádherném venkovním atriu mezi uměleckými díly. Galerie se nachází 100 metrů od Galerie Moritz (bývalý Prior) směr náměstí Národních hrdinů.

Reklama

Výběr článků

Načítám