Hlavní obsah

Štědrovečerní setkání si v Habartově nenechaly ujít stovky lidí

Novinky, Aleš Plevka

I letos město Habartov navázalo na letitou tradici, kterou kdysi zahájili místní skauti, a pozvalo občany na Štědrý večer ve 22 hodin na náměstí Přátelství, aby společně strávili hodinu ze svátečního večera. A i letos toto pozvání přijalo odhadem na pět set lidí, kteří si přišli popřát krásné svátky.

Foto: Aleš Plevka

Sváteční setkání si nenechaly ujít stovky lidí

Článek

Ačkoliv počasí příliš vánočně nevyhlíželo - teploměr ukazoval šest stupňů nad nulou, bílá peřina z před několika dní až na malinkaté ostrůvky rozbředlého sněhu zcela zmizela a z temné oblohy se na místo vloček snášelo na všechny přítomné droboulinké mrholení, tak navzdory tomu všemu opanovala prostor před městským úřadem nevšední atmosféra, která zde nastává pouze jedinkrát za rok - na Štědrý večer.

I přes zmiňovanou teplotu svařené víno, horká medovina i připravený čaj šly na odbyt a na náměstí se již zhruba od půl desáté započaly vytvářet hloučky živě debatujících lidí, kteří ve svých rukách třímali kelímek horkého nápoje, který byl ve stánku k mání zdarma, neboť představoval takový malinkatý dárek města svým občanům.

Postupně se náměstí začalo stále více zalidňovat, a když pět minut po desáté přistoupil k mikrofonu starosta Petr Janura, poslouchaly jeho krátké vánoční přání již zmiňované stovky přítomných. Starosta všem poděkoval za to, že dorazili, popřál jim krásné svátky, pohodu a zdraví, co nejlepší vstup do nového roku a zároveň vyjádřil i jedno osobní přání a to, aby ze stejného místa mohl občany pozdravit zase za rok po komunálních volbách, které nás v nadcházejícím roce 2018 čekají.

Poté již přišlo ke slovu zpívání, které mělo dvě části. V té první se navazovalo na někdejší tradici, kdy se lidé v Habartově na Štědrý večer scházeli, a bez jakéhokoliv hudebního doprovodu spolu s junáky zpívali koledy. Nelehkého úkolu předzpěváků se zhostila trojice ve složení Eva Dvořáková, Ingrid Sedláková a Dan Krejčí a zvládli ho bezvadně, protože se jim podařilo to, aby velká část lidí zpívala koledy s nimi.

Následně se na několik desítek minut o pěveckou kulisu postaraly dívky Lucka Siváková a Míša Holubová, které odzpívaly několik českých i zahraničních vánočních písní. Tím byl oficiální program u konce a většina lidí se pozvolna ubírala k domovu. Někteří vytrvalci však ještě zůstávali a s přáteli probírali všechno možné.

Setkání opět naplnilo svůj cíl, jímž je nabídnutí možnosti potkat se ve sváteční chvíli a osobně potřást rukou mnohým přátelům a známým, což hodně Habartováků určitě vítá jako milou a žádanou alternativu k veškerým druhům dnes převládajících virtuálních přání. A i když nás počasí zradilo, kouzlo Vánoc se znovu naplnilo - a tak je to správné, tak to má být.

Reklama

Výběr článků

Načítám