Hlavní obsah

Štěchovický poklad, realita nebo legenda o nacistických tajemstvích ukrytých u Vltavy?

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Koncem minulého a začátkem tohoto století jedna z nejčastěji skloňovaných záhad po skončení 2. světové války. V lesích u Hradištka, kde byl za války výcvikový prostor SS, probíhal průzkum terénu. Pánové Helmut Gaensel a později Jiří Mužík několikrát hlásili, že jsou pokladu na stopě. Nenašli nic.

Foto: Vratislav Konečný

Přístup ke štole, kde byl ukryt archív K. H. Franka

Článek

Co by mohlo být v podzemí?

Co, to nevěděli, ale pověsti odkazují od Jantarové komnaty ukradené v Rusku přes tajné dokumenty, konta ve švýcarských bankách, po plány tajných zbraní.  

Bedny, které byly na konci války spatřeny ve Štěchovicích, měly být součástí obří zásilky 540 beden. Když bylo jasné, že se válka nedá vyhrát, snažili se Němci vyvézt přes neutrální Španělsko řadu věcí do Argentiny, jejíž prezident nepokrytě s nacisty sympatizoval.

Výcvikový prostor Neveklovsko

Z Hradištka do Štěchovic vede naučná stezka dokumentující německou činnost na místě, odkud vyhnali (téměř) veškeré české obyvatelstvo. Neveklovsko uprostřed Protektorátu sloužilo jako výcvikový prostor, ale zároveň i jako ekonomická základna, zbudovali tu vzorová hospodářství.

V nitru Protektorátu byl klid, po represích za heydrichiády, trestů smrti za poslouchání zahraničního rozhlasu, za černý trh nemělo gestapo moc práce. Zahraniční výsadk yse podařilo eliminovat. Nálety začaly až poslední válečný rok, k vojenským transportům musely přidávat vagony s protileteckou obranou, začaly ve větší míře sabotáže na železnici. 

V Hradištku sídlila ženijní škola SS, její velitel Emil Klein vybírá a buduje úkryt pro zásilku poslanou z Berlína. Náklad přijíždí do Prahy 22. dubna, pak směřuje na Hradištko. Podzemní skrýše budují zajatci, po vyhloubení štol je SS postřílejí. Nakonec jsou zabiti i sami katani.

Archiv katana českého národa K. H. Franka

V rokli nad Vltavou je jedno ze zastavení naučné stezky, nese název Archiv K. H. Franka. Ze štoly, která je zavalena a u níž najdete zbytek železné mříže, vyzvedli Američané 11. února 1946 několik beden. Po protestech naší vlády je vrátili, ukázalo se, že jde o archiv říšského ministra K. H. Franka. Je důvodné podezření, že nebylo vráceno vše.

Rokle je poměrně úzká, ale autem se dá k štole zajet.

Byl to jeden z úkrytů, které vykopali postřílení zajatci. Kde jsou další, to je jen spekulací. Oba hledači, ale i státní orgány, které se pochopitelně o „cosi“ pod zemí zajímaly, nic zatím nenašli. Je možné, že se ví více, než je veřejnosti známo. Nebo je tajemství případně ukrytých dokumentů stále horkým zbožím? 

Rozruch utichl, rokle pomalu zarůstá, je tu příjemná procházka. Před desítkami lety tady tekla krev, Tisíciletá říše se nekonala. Stále ale existují její tajemství.

Na podkladech ukradených patentů se napakovaly obě velmoci. Z Německa odvezly vše, co se mohlo hodit. Rozmontované továrny, stroje, cokoli. Ale i lidi, odborníci byli daleko větší devízou než nacističtí zločinci, kteří se rozplynuli v okupovaných zónách a nikdy nebyli potrestáni.

Z prostoru Neveklova táhla na Prahu bojová skupina Waffen SS Wallenstein. Vznikla z frekventantů a instruktorů výcvikového prostoru na Benešovsku. Postupovala na Prahu od jihu vlastně po obou březích Vltavy. Měla za úkol potlačit povstání, počínala si nesmírně brutálně. Němci se chtěli vzdát Američanům, rozhodně ne Rusům. 

Reklama

Výběr článků

Načítám