Hlavní obsah

Stavební fakulta fandí hlíně

Novinky, Adam Guzdek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti brněnské techniky se v rámci workshopu seznámili s tradičním stavebním materiálem Moravy - hlínou.

Foto: archiv ARC

Workshop studentů architektury ve Strážnici

Článek

Jednodenní workshop pořádal 12. června Ateliér obnovy památek Ústavu architektury Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně ve spolupráci s Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici.

„Jednalo se o první ročník, kterého se zúčastnili studenti programu Městské inženýrství a Architektura pozemních staveb,” uvedl organizátor z Ateliéru obnovy památek.

Důraz byl zaměřen na praxi v osvojení některých postupů, které byly v minulosti běžně uplatňovány u hliněných staveb. Studenti měli možnost "vlastníma nohama" namíchat směs k výrobě nepálených cihel, posléze cihly vytvarovat a nechat na sluníčku schnout. Receptura je jednoduchá - hlína, voda a sláma.

„Z workshopu jsem nadšená,” sdělila krátce své dojmy studentka architektury Kateřina Jakubíková, kterou doplnila Želmíra Lišuchová: „Workshop bol pre mňa prínosom, naučila som sa nielen niečo o tradičných technológiách, no mohla som si vyskúšať aj čosi praktické.”

Studenti si dále vyzkoušeli stavbu historického zdiva z hlíněných válků, ze kterých dodnes stojí řada stodol ve střední a jižní Moravě. Z přesáté hlíny a jemnější drtě slámy byla vyrobena také směs, ze které studenti dělali pohledovou vrstvu hliněné omítky a nášlapnou vrstvu podlahy.

„Ve spolupráci s Ústavem architektury Fakulty stavební budeme pokračovat i v budoucnu, například při pořádání workcampu, při kterém chceme dostavět dům bezzemka. Ten je rozestavěn celý v hliněné technologii,” prozradil své vize Martin Novotný z Národního ústavu lidové kultury.

Reklama

Výběr článků

Načítám