Hlavní obsah

Stavba papírových modelů potěšila (nejen) kluky všeho věku

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí otevřelo od února do konce března výstavu Papírová realita s jedinečnými technickými exponáty od sedmi modelářů s možností různých vystřihovánek na vlastní slepení modelů. Navíc s výrobou modelů poradil sám vystavovatel, zkušený modelář Petr Páv.

Foto: Stanislava Dvořáková

Desítky modelů, zejména automobilů všech druhů a značek, zaplnily vitríny výstavní síně muzea.

Článek

Od 8. února, kdy byl v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí otevřen pomyslný autosalon početných papírových modelů aut všeho druhu zkušeného modeláře Petra Páva a několika jeho kolegů, se výstava těší velkému zájmu mladé generace včetně jejich rodičů i prarodičů.

Kdo by si nechtěl splnit dětský sen prohlédnout si zblízka vytoužené auto? Zde v bohaté přehlídce osobních aut všech značek, závodních i sportovních - Porsche, Ferrari, dálkové dopravy autobusů ICOM, nákladních aut pracovních - popelářských, silničních i stavebních, různých služeb sanitních, hasičských i policejních včetně vojenské techniky, prostě každý si najde to své nejoblíbenější vozidlo, a to v dokonalé reálné podobě.

Navíc splnění snu je naplněno možností si nějaký model v pracovním koutku vyrobit. Pro nejmenší jsou připraveny obrázky na vybarvování, pro další jednoduché i složitější modely k vystřižení a slepení.

Aby radost nezkušeného začátečníka byla co největší, mohl se začínající modelář účastnit k výstavě připravené doprovodné akce, kdy si pod vedením zkušeného modeláře Petra Páva sestavil svůj vlastnoručně vytvořený papírový model.

S uvedením akce Papírová modelařina se v sobotu 3. března zcela zaplnily připravené stolky v prostoru sálu výstavy četnými zájemci. A nebyli to tentokrát jen ti nejmladší, ale se stejným nadšením a zápalem lepili, stříhali a skládali všemožné modely jejich rodiče i prarodiče.

Sám nadšený lepič papírových modelů Petr Páv, který je zároveň tvůrcem většiny modelů prezentovaných na zdejší výstavě Papírová realita, předvedl několik základních postupů i triků. Poté dohlížel a radil, aby výsledek práce každého návštěvníka byl co nejdokonalejší.

Však tentokrát to nebyly jen klukovské sny, ale se stejným zaujetím se zapojily do výroby autíček holčičky i s maminkami, přidaly se dokonce i babičky. Pamatováno bylo i na ty méně zdatné, kdy bylo náhradou za vytvoření náročného modelu vozidla nabídnuto sestavení jednoduché vystřihovánky s půvabnou postavičkou žirafy.

A tak s úsměvem na rtech nad vydařeným modelem vysněného automobilu či zvířátka opouštěli návštěvníci úspěšnou modelářskou akci, i když s částečným pocitem lítosti, že toto příjemné odpoledne již skončilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám