Hlavní obsah

Statečný kovář zahájil v premiéře letní sezonu na Biskupském dvoře v Brně

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Bude, nebo nebude? Do poslední chvíle nebylo jisté, jak to dopadne. Nakonec jako v pohádce. Prvním divadelním představením Městského divadla Brno po pandemií vynucené přetržce se stala premiéra pohádky O statečném kováři. Divadlo tak 8. června zahájilo sérii svých představení na Biskupském dvoře.

Foto: MdB
Článek

Inscenátoři se inspirovali klasickou pohádkou Neohrožený Mikeš Boženy Němcové a zejména úspěšným filmovým zpracováním - O statečném kováři (1983). Autoři textu muzikálové pohádky Igor Ondříček a Klára Latzková ji psali na motivy filmového scénáře Bohumila Steinera a Jaroslava Petříka Autorem filmové hudby i muzikálu je Petr Ulrych.

Při slavnostním zahájení premiéry, i celého léta na Biskupském dvoře, promluvili k divákům ředitelé tří institucí, na základě jejichž spolupráce došlo k realizaci letní scény v jedinečném prostředí pod věžemi Svatopetrského chrámu.

Za Moravské zemské muzeum, v jehož areálu se letní scéna již jedenáctý rok koná, Jiří Mitáček, za Městské divadlo Brno Stanislav Moša a za SNiP & CO Jiří Morávek. Úvodní slovo pronesla Barbora Javorová z MZM. Ze všech vyzařovala pozitivní nálada a přesvědčení, že přetržka v běžném divadelním provozu končí. Na pódiu byl uvítán milý host: herec Pavel Kříž, představitel filmového Mikeše. Pokřtěno bylo nové CD.

Režisérem muzikálové pohádky je Igor Ondříček, hlavní roli Mikeše ztvárnil Aleš Slanina, kterému „sedla“, byl přesvědčivý, bezprostřední. Třeba zmínit, že na scéně měl sice ne velkou, ale bez rozpaků zvládnutou roli malého Mikeše Tobiáš Latzka. Závěrečný potlesk si zasloužil.

Celý herecký ansámbl se zhostil svých úloh v intencích pohádkového příběhu, podaného zpěvem za doprovodu živé hudby. Osloví nejen dětské publikum, ale i dospělé, jak předpokládá realizační tým. Mnozí dospělí se letos do výjimečného prostředí dýchajícím romantikou vypraví jistě i sami, tentokrát pro změnu za pohádkou.

Film, vesměs chválený, jsem neviděl, dost se o něm hovoří jako o příběhu na daný žánr až trochu děsivém. Divadelní inscenace takto nepůsobí. První půle se odehrává v pochodovém rytmu svižného putování statečného Mikeše za doprovodu dvou kamarádů, z nichž se posléze vybarví podšívky a zrádcové. Dobro samozřejmě v závěru zvítězí. Ztělesněním zla je Černý král. Již jeho příjezd na železném oři fascinuje, do první části inscenace přináší závan zloby.

Vstup do smutného království se smutným králem, přináší scéna, kdy atmosféru působivým podáním vykreslí představitelka hospodské. Vyvrcholením druhé části je střet s Černým králem. Třeba říct, že scéna (celkově mnohostranně účelně využitá), byla v pasáži boje se zlem se všemi doprovodnými efekty zvlášť působivá.

Statečný kovář vítězí, dvě princezny jsou vysvobozeny za pomoci babice, pravé ohyzdy. Pouze třetí, ze všech nejkrásnější princezna, se marně hledá, vnímavý divák však tuší...

Prvnímu představení letošního Biskupského dvora přálo také počasí. I tak mohli diváci odcházet z premiéry spokojeni, v dobré pohodě. Nyní možno jen přát celé léto bez přetržky na jedinečné brněnské open air scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám