Hlavní obsah

Statečný kovář Mikeš se představí v premiéře Městského divadla Brno

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční letní scéna Městského divadla Brno na Biskupském dvoře se divákům otevře zbrusu novou, čerstvě ukovanou inscenací O statečném kováři. Odvážný Mikeš tu zahájí šňůru představení Městského divadla Brno. On sám prokáže svůj um a statečnost v řadě úvodních představení. To premiérové bude odehráno 7. června.

Foto: MdB
Článek

Pohádkový příběh zaznamenalo pero Boženy Němcové. Kovář Mikeš se v něm vydává do světa na zkušenou, cestou narazí na dva kamarády Matěje a Ondru, společně se rozhodnou najít a zachránit tři krásné princezny, které záhadně zmizely. Nyní se příběh odívá do divadelní podoby.

Většina asi zná úspěšné filmové zpracování z roku 1983 v režii Petra Švédy a Pavlem Křížem v roli neohroženého Mikeše. V době vzniku získal snímek řadu ocenění na festivalech pro děti a mládež.

Původní filmový scénář přepracovali Igor Ondříček a Klára Latzková tak, aby známá pohádka mohla oslovit i dnešní diváky. Petr Ulrych připsal celou řadu písní, které zazní v prostředí Biskupského dvora naživo v podání orchestru MdB pod vedením cimbalisty Petra Gablase, jenž je zároveň i autorem hudebního aranžmá.

Pohádka vtahuje do děje výjimečnou atmosférou strašidelného a ponurého vyprávění, která nedá divákům vydechnout, směřuje však k dobrému konci. Tuto atmosféru dotváři a podtrhuje hudba Petra Ulrycha. Významný hudební skladatel a interpret je znám i svou spoluprací s MdB. Tak se Stanislavem Mošou stojí za tituly Radúz a Mahulena (1997 a 2016), Koločava (2001), Máj (2004) a Markéta Lazarová (2007).

V režii Igora Ondříčka se možno těšit na nápaditou scénu Jaroslava Milfajta, pohádkové kostýmy Romana Šolce a zábavnou a akční choreografii Martina Packa. V hlavních rolích se představí Aleš Slanina (Mikeš), Jakub Uličník (Matěj), Kristian Pekar (Ondra), Petr Halberstadt (Černý král), Eliška Skálová (Princezna), Zdeněk Junák (Král), Igor Ondříček (Kovář), Jiří Mach (Krajánek), Lucie Bergerová (Hostinská), Marek Hurák (Komoří), Marco Salvadori a Jan Brožek (Zbrojnoši), Tobiáš Latzka (malý Mikeš) a další.

Další informace premiéře i programu letní scény na webových stránkách Městského divadla Brno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám