Hlavní obsah

Start Barum Czech Rally Zlín se blíží, nabídne 230 ostrých kilometrů

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Už po šestačtyřicáté zaburácejí motory závodních aut na populární "barumce". Letošní ročník se pojede od 26. do 28. srpna, měří 740 km a obsahuje 15 rychlostních zkoušek na osmi úsecích v celkové délce 230 ostrých kilometrů.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Foto z tiskové konference: autor

Článek

„Nejvýznamnější automobilová rally na území České republiky se jede jako osmý podnik desetidílného seriálu FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a pátý díl Autoklub Mistrovství České republiky v rally 2016,“ informoval v úterý novináře zástupce ředitele Barum Czech Rally Zlín Jan Regner.

Organizátoři změnili ve srovnání s loňským ročníkem 40 procent tratě. „První vůz odstartuje do třídenní rally v pátek 26. srpna v 16. hodin z rampy před zlínskou radnicí, vítězná posádka přijede do cíle v neděli 28. srpna v 16.16 hodin. Počet posádek, které se postaví na start, zatím neznáme, ale předpokládáme, že jich může být víc než loni, snad okolo sto čtyřiceti,“ poznamenal Jan Regner.

„V itineráři rally nescházejí ani letos klasické úseky jako Pindula, Maják nebo atraktivní erzeta ve Slušovicích. V pátek se pojede v nočních ulicích krajského města a bývalého svitovského areálu opět oblíbená divácká Super RZ, kterou každoročně navštíví kolem třiceti tisíc nadšených fanoušků. Letos se pojede se v opačném pořadí a v jiných podmínkách kvůli rekonstrukci nadjezdu na Čepkově,“ řekl tiskový mluvčí barumky Roman Ordelt.

Rally předchází seznamovací jízdy ve středu 27. a ve čtvrtek 25. srpna. Technická přejímka proběhne ve čtvrtek v odpoledních a večerních hodinách v servisním areálu Continental Barum s. r. o. v Otrokovicích.

„Předehrou rally bude během pátečního dopoledne opět kvalifikační zkouška pro jezdce s prioritou FIA a ERC v Pohořelicích v délce 4,71 km. Podle výsledků si jezdci vyberou v pátek od 15.30 hodin před zlínskou radnicí startovní pořadí, v jakém nastoupí do sobotní části první etapy. Po odjetí kvalifikace bude na uzavřeném úseku v Pohořelicích pokračovat od 10.15 hodin testovací rychlostní zkouška - shakedown pro ostatní jezdce. Rally začne noční diváckou Super RZ,“ sdělil Jan Regner.

Během víkendu se odjedou dvě plnohodnotné etapy. „V sobotu 27. srpna najdeme v itineráři osm rychlostních zkoušek, které se pojedou dvakrát. Startovní pole po sobotním ranním startu zamíří na Slušovicko a poté na Kroměřížsko do pohoří Chřibů a po servisní zastávce absolvuje náročné erzety na Vsetínsku. Odpoledne přijde na řadu druhý průjezd rychlostními zkouškami. Během první etapy je na programu 128 ostrých kilometrů,“ upřesnil Jan Regner.

V neděli 28. srpna čeká na závodníky šest rychlostních zkoušek na třech úsecích v celkové délce 102 kilometrů.

Barumku každoročně sleduje ve Zlínském kraji přes dvě stě tisíc diváků. Pořadatelem 46. ročníku Barum Czech Rally Zlín je Auto klub Barum Zlín v AČR. Generálním sponzorem rally je Continental Barum s. r. o., partnery vedle Zlínského kraje, Magistrátu města Zlína, Univerzity Tomáš Bati jsou i centrála cestovního ruchu Czech Tourism a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Pořadatelé soutěže uzavřeli letos partnerství s německým výrobcem Opel, jehož piloti se také objeví na startu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám