Hlavní obsah

Starší páni bojovali o nejlepší časy

Novinky, Monika Čapková

Desátý ročník starých gard se konal na louce v Horní Rokytě na Mnichovohradišťsku za příznivého počasí a za výborné nálady nejen závodníků, ale i diváků. Ti mohli zhlédnout klasický požární útok, jako za starých časů.

Foto: Petr Prokorát

Mužstvo Nové Vsi, za kterou běhali i kluci kapely Difur Band

Článek

Na jubilejním ročníku, konaném v novém "volnočasovém areálu"- posekaná louka, se sešlo v Horní Rokytě osm mužstev starších pánů, dvě ženská družstva a jeden dětský kolektiv. Hlavními hrdiny celého odpoledne však byli především muži, čím starší, tím lepší.

Stará garda sice není věkem omezená, ale přeci jenom vidět pobíhat s hadicemi či savicemi pány ve věku a s bříškem je zajímavější pro diváky. Ti ovšem nešetřili potleskem a vyjadřovali těmto pánům své uznání a obdiv. Jednou si to zkuste všichni a uvidíte, že těch "pár" metrů uběhnout s proudnicí za pasem a s hadicí v každé ruce není žádná sranda, jak to na první pohled vypadá.

Bylo možné shlédnout klasický požární útok, který se běhával ještě v osmdesátých letech, kdy se stroj startoval teprve po výstřelu rozhodčího, kdy se hadice nerovnaly na základně a kdy si každý všechno pěkně v rukách odtahal. Dnes je možné míti vše na základně připravené, včetně nastartovaného stroje a hasiči si na základně také vše napojí.

Ve sváteční úterý 5. 7. to bylo v Rokytě jinak. Pravý a levý proud popadl do rukou hadice a běžel až za rozdělovač, kde si hadice musel rozhodit a poté teprve napojovat. Nestříkalo se do terče, ale jen na plechovky. I tak to byl někdy problém ze starých mašin vytáhnout potřebný výkon, aby voda doproudila až tam, kam měla. Nejeden motor zradil své mužstvo právě při nasávání vody.

Ženy předvedly také své umění a ani děti z Kosmonos se nenechaly zahanbit. Všichni však byli jakýmsi zpestřením závodu, kde šlo hlavně o pány. Avšak při předávání cen a diplomů dostaly děti ještě příležitost se blýsknout, a to tehdy, kdy všem zazpívaly velice pěknou písničku s hasičskou tématikou.

A jak to všechno na Rokytě vlastně dopadlo? Dobře. O vítězství sice v tomhle závodě vůbec nejde, ale po dvou odběhnutých kolech se z medailových pozic mohla radovat tato družstva: Loukov, Rokyta a Bukovina. Bramborová medaile putuje do Nové Vsi. Ceny útěchy pak do Bítouchova, Kláštera, Bakova a Borovice. Závěr celého klání obstarala skupina Difur Band.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám