Hlavní obsah

Staropražská muzejní restaurace už zve na guláš s pivem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komorní, ale velmi zajímavá a dobře koncipovaná výstava Pražské výletní restaurace v Muzeu hl. města Prahy utrpěla hned v začátcích. Pro havárii vody se musel zavřít její „tahák“, replika staropražské restaurace, kde bylo možno popít i najíst se. Provoz je už týden obnoven, pochoutky čekají.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Takoví jsme byli, žili, jedli, pili

Na výstavě otevřené do 20. března 2011 se přenesete do restaurací a zahradních šenků - od středu Prahy, přes Stromovku, Šárku, po okraje hlavního města.

Okolí a dobové fotografie můžete sledovat v kupé vlaku, při jízdě tramvají nebo z paluby výletního parníku. Všude tam se vydávali rodiny v sobotní odpoledne nebo na nedělní celodenní výlet.

V mnoha zařízeních hrála hudba, tančilo se. Někde se hrálo již od časného rána. Restaurace v dobovém zařízení je konečně otevřena a můžete se posadit u stolků, poslouchat dobovou hudbu ze starého gramofonu.

Točte se, pardálové  

Pokud máte rytmus v těle  a trochu exhibicionismu, nic vám nebrání vyzvat partnera nebo partnerku k tanci. Ale to hlavní, proč se tu zastavíte a usadíte, jsou pokrmy a výborně chlazené pivo.

Guláš, nakládané sýry, škvarkové pomazánky, ale i sladké pokrmy včetně vaflí vás musí bohatě uspokojit. Vynikají je místní zázvorová limonáda, krásně osvěží i v mrazech.

Většina restaurací zanikla po válce v důsledku změny politických poměrů, kdy bylo ctí a povinností v neděli pracovat, žádné řízečky a dobře orosené.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám