Hlavní obsah

Staroměstský orloj už nemá pouze Praha, ale i Kadaň

Novinky, Petr Koritina

Uplynulo teprve několik desetiletí od doby, kdy se zjistilo, že autorem Staroměstského orloje není nikdo jiný, než kadaňský rodák Mikuláš z Kadaně. V pondělí 6. října se na kadaňském nábřeží Maxipsa Fíka objevila věrná kopie jeho díla.

Foto: Petr Koritina
Článek

Není mnoho měst, které se podobnou historickou perličkou mohou pyšnit. Skutečnost, že Staroměstský orloj vzešel z rukou rodáka z Kadaně, není dosud běžně známá ani rodilým "Kadaňákům". Město si proto dalo za cíl dělat tímto směrem osvětu.

V pondělí 6. října 2014 ve 13 hodin byla pod hradem na Nábřeží Maxipsa Fíka za účasti autora Karla Melouna, starosty a dalších pozvaných hostů, slavnostně odkryta kopie hodinového stroje. Je impozantní mimo jiné proto, že je skoro dvakrát větší než originál. Z bezpečnostních důvodů sice není funkční, ale to je drobnost.

Zajímavou skutečností, dnes nutnou, je přítomnost kamery, která pomůže místo sledovat a uchránit před vandaly.

Karel Meloun je uměleckým kovářem a restaurátorem žijícím v nedalekém Klášterci nad Ohří. Dříve, než sestavil tento "velký" orloj, sestrojil plně funkční maličkou repliku. Když město Kadaň hledalo, čím obohatit Nábřeží Maxipsa Fíka, přihlásil se a výsledek spolupráce už je k vidění.

Hodinář Mikuláš z Kadaně se narodil v Kadani v polovině 14. století. Později žil a pracoval v Praze a i díky svým znalostem mechaniky sestavil roku 1410 Staroměstský (Pražský) orloj. Město Kadaň mu již v září roku 2010 odhalilo na budově radnice pamětní desku s motivem orloje a dnešní odhalení repliky je dalším z kroků, které ukazují na bohatou minulost Města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám