Hlavní obsah

Staré Hrady: Valdštejnské slavnosti s ochutnávkou nejlepších českých a moravských vín

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tradiční podzimní starohradské slavnosti vína s ochutnávkou nejlepších vín ze sklepů českých a moravských vinařů za účasti mladého pána Albrechta z Valdštejna se uskuteční na Starých Hradech u Jičína. Ty nejmenší čeká pohádkové vinobraní, soutěže, hry a zábava s bytostmi ze starohradských pohádek.

Foto: Staré Hrady
Článek

Tradiční podzimní starohradské slavnosti vína za účasti vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny se konají na pohádkových Starých Hradech u Jičína v sobotu 17. září jako upomínka na významného šlechtice, vojáka, generalissima císařského vojska, generála Severního moře, podnikatele i obchodníka Albrechta z Valdštejna.

Tato nejvýraznější osobnost ze starobylého rodu Markvarticů Albrecht Wenzel Eusebius von Waldstein - Albrecht z Valdštejna (1583 - 1634) byl jeden z předních vojevůdců třicetileté války, jenž sloužil od roku 1619 v císařské armádě.

Albrecht ke zděděným statkům po rodu Smiřických dostával nebo přikupoval konfiskované majetky a vytvořil v severovýchodních Čechách vlastní doménu Frýdlantské vévodství (od roku 1632), které zahrnovalo Frýdlant, Liberec, Českou Lípu, Mnichovo Hradiště nebo Hostinné s centrem v Jičíně.

Není se co divit, že úměrně s poctami a nabýváním majetku rostla i závist a nenávist. Kraj nebyl zatížen daněmi, a byl proto nazýván též "terra felix", neboli šťastnou zemí, neboť Valdštejn si taktéž vymohl od císaře osvobození svého vévodství od armádních přezimování, která vždy kraj nemilosrdně zatěžovala.

Při příležitosti narození Albrechta z Valdštejna (24. září 1583, Heřmanice) se konají na Starých Hradech u Jičína tradiční podzimní starohradské slavnosti vína, které si za dobu svého trvání získaly velkou oblibu nejen mezi místními obyvateli, ale přitahují i návštěvníky z širokého okolí.

Již tradičně se můžete těšit na ochutnávky nejlepších vín ze sklepů českých a moravských vinařů na vinném jarmarku na nádvoří hradu a zámku. Na programu nebudou chybět ani souboje královských mušketýrů, vojenská garda a vinařská klání, to vše za účasti mladého pána Albrechta z Valdštejna ve věku jeho deseti let. 

Vévoda Albrecht z Valdštejna povolal při příležitosti Slavností vína ty nejlepší pohádkové rytíře a bojovníky z časů dávných a minulých. Nejudatnější rytíři ze Starohradských pohádek se před vašimi zraky utkají ve Velkých pohádkových rytířských turnajích. 

Ty nejmenší čeká pohádkové vinobraní, soutěže, hry a zábava s bytostmi ze starohradských pohádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám