Hlavní obsah

Staré Hrady lákají k návštěvě pekla

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peklo s opravdovým čertem i čerticí lze navštívit v Zámeckém pohádkovém sklepení na Starých Hradech o víkendu 28. a 29. listopadu - a poté 5. a 6. prosince. Na návštěvníky bude čekat Čertovský jarmark, čtení z Velké knihy hříchů, pekelná překvapení, zábava a hry s čerty pro děti i dospělé po celý den.

Foto: Staré hrady
Článek

„Do pekla se za čerty dostane každá lidská i pohádková bytost, jejíž hříchy jsou tak těžké, že je nebe odmítlo. A protože je vše velmi podrobně sepsáno v pekelné knize hříchů, spravedlnosti nikdo neuteče. Čerti často jezdí na inspekce do člověčího světa, aby si zkontrolovali, jak na tom děti i dospěláci se zlobením jsou. Jejich čas ale přichází hlavně v prosinci, kdy doprovází Mikuláše a anděla do každého lidského obydlí a berou si s sebou ty, pro které už peklo otevřelo bránu,” připomněla Petra Suková, majitelka hradozámeckého areálu.

„Zcela výjimečné je peklo starohradské. A to hlavně tím, že je emancipované. Čertice v něm vládnou a čerti musí poslouchat, a tak není divu, že je to tu všechno trošičku jinak. Skutečným vládcem pekel není Lucifer, ale jeho žena Lucifera Honoráta. Ta svého manžela i další čerty ve starohradském pekle drží pěkně zkrátka, a dokonce si pořídila i čertovské píchačky, kterými Luciferovi kontroluje příchody a odchody. Ostatní čertíci jsou spíš takoví umouněnci, co celý den akorát hrají karty, hašteří se v čertovské škole a nebo zapomenou pročistit kamna, a pak mají pekle pořádnou zimu. Proto se žádný člobrdík, který má čisté svědomí, nemusí bát čertovský svět navštívit,” dodala Petra Suková.

Pekelná překvapení, zábava a hry s čerty pro děti i dospělé budou probíhat vždy po celý den. Chybět nebude ani Čertovský jarmark, Velká čertenická soutěž, Čtení z Velké knihy hříchů a ochutnávka čertovské medoviny i pekelně dobrých bonbónů. Na závěr je připraven dárek od starohradského čerteníka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám