Hlavní obsah

Staré filmové melodie přiveze na Dobrušskou klapku herec Jiří Bartoň

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třetí ročník Dobrušské filmové klapky nabídne i hudebně laděný pořad, ovšem úzce související s filmem. Ve stylově zrekonstruovaném prostředí místní synagogy s vynikající akustikou vzdá 15. září v poledne hold starým filmovým písničkám herec Jiří Bartoň za klavírního doprovodu Marie Drkulové.

Foto: Jiří Bartoň (archiv)

Jiří Bartoň přiveze na Dobrušskou klapku "své" Staré filmové melodie.

Článek

Po výstavě Krajina Lustig v historické sladovně rodinného pivovaru v Dobrušce, jejíž vernisáž proběhne v pátek 14. září, dostanou účastníci letošního filmového semináře o den později zajímavou možnost poznat další významnou památku a přitom se věnovat svému koníčku, tedy filmu, tentokrát prostřednictvím melodií.    

Pořad, který moderuje a drobnými hereckými akcemi doprovází Romana Blažková, měl úspěšnou premiéru 22. března v Kroměříži. Prostor v něm dostávají málem zapomenuté písničkové poklady z filmů Půlnoční kovboj, Ztracená tvář, Mučedníci lásky, Limonádový Joe, Roztržka nebo Začít znova, ale i zajímavé povídání, vtipně propojené s krátkými filmovými dialogy.

Dramaturgie je dílem Jiřího Bartoně, a tak mu dejme slovo, aby se vyjádřil k volbě filmů: „Výběr probíhal čistě intuitivně. Poté, co jsem si jednotlivé tituly v hlavě nashromáždil podle citu a svého vztahu k nim, rozhodoval jsem se tak, aby v onom pořadu byly zastoupeny jak dramatické songy, tak i písně uvolněnější, ne tolik obsahem či atmosférou zatěžkané. A také jsem měl už nějakou dobu vytvořenu určitou množinu nahrávek různých  melodií, které jsem si léta schovával do šuplíku ve stylu - co kdyby náhodou,“ uvedl a vzápětí doplnil: „Ono ale nic není náhoda. Když mi skutečně přistála nabídka uspořádat Večer filmových melodií, měl jsem z čeho vybírat.“  

Písně ze známých i méně známých filmů z padesátých až šedesátých let, ale také ze snímků jako Lásky mezi kapkami deště nebo Den pro mou lásku, prokládá hlavní protagonista historkami a poutavými informacemi týkajícími se toho onoho filmu, v tom je mu zdatnou "protihráčkou" Romana Blažková.

Zpěv starých filmových melodií je ovšem plně „v režii“ Jiřího Bartoně. Jak se tedy herec cítí v roli zpěváka? „Cítím se výborně. Navíc jsem nedávno učinil zajímavý objev. Psal jsem v létě jako jeden ze dvou autorů knihu o starých filmových hercích a přemýšlel průběžně nad formou svého písemného vyjadřování. A došel k pro mě poměrně překvapujícímu závěru. Totiž, že ať už se vyjadřuju písemně, herecky, nebo jako zpěvák, pokaždé čerpám ze stejného energetického zdroje. Materiál je tentýž, pokaždé tam zůstává "můj autentický otisk". Jen ta forma je jiná.“

Koncert Staré filmové melodie v Dobrušce je samozřejmě přístupný i veřejnosti a začíná ve 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám