Hlavní obsah

Stará fara zve do Jablonce za kulturními zážitky i na turistickou stezku

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kulturní a turistický skvost vysoké duchovní hodnoty a mezinárodního významu otevřel před koncem roku Jablonec nad Nisou. Dům manželů Jany a Josefa V. Scheybalových, objekt staré fary, je spolu s kostelem Svaté Anny jednou z nejstarších a nejvýznamnějších stavebních památek města.

Foto: Milan Turek

Jizerka - sklárny v devatenáctém století podle J.V. Scheybala

Článek

Severočeské město Jablonec nad Nisou je známo po celém světě díky sklu a v poslední době také díky úspěchům sportovců. Sklářství se na Jablonecku prosadilo již v šestnáctém století a v posledních létech bylo významným ekonomickým oborem spolu s automobilovým průmyslem.

K raritám města patří propojení s Libercem tramvají nádherným údolím Nisy. Většina budov v centru nese výrazné stopy secese, z nichž krásu jádra tvoří pošta, bývalé ředitelství bižuterie. Chloubou pak je starokatolický kostel Povýšení Ježíše Krista. Součástí tradičních návštěv města je zhlédnutí expozic Muzea skla a bižuterie.

K nejstarším památkám patří barokní kostel sv. Anny a objekt staré fary. Po smrti jejích posledních manželů Jany a Josefa V. Scheybalových město z ní vybudovalo nový kulturní komplex mnohanásobného významu. 

Stará fara, dům č. 1 v Kostelní ulici, byl duchovním centrem obce po staletí. Současnou neorenesanční podobu dostal však až na počátku devatenáctého století. Od druhé poloviny 60. let minulého století obývali dům bývalé fary manželé Jana a Josef V. Scheybalovi. Oba se řadí nejvýznamnějším osobnostem Jablonecka i Libereckého kraje. Věnovali se národopisu, lidové kultuře, památkové péči, místopisu a regionální historii. Vytvořili pozoruhodné umělecké sbírky a obsáhlou knihovnu. Josef V. Scheybal byl výborným kreslířem a talentovaným ilustrátorem. Díky němu a jeho manželce má Liberecký kraj obsáhlý vědecký a umělecký dokument zachycující památky lidového umění, krajinu i přírodu. Po smrti manželů připadl jejich dům městu, které se rozhodlo uctít jejich památku a zrekonstruovat jej v kulturní památku, nesoucí jejich jméno a odkaz.

„Chceme spojením tří témat - infocentra, památníku a městské galerie - umožnit návštěvníkovi kulturní zážitek na jednom místě,“ říká Roman Král, ředitel Památníku Jany a Josefa V. Scheybalových. „Tady lze najít obrazy, a tak bude navázáno na tvůrčí činnost manželů Scheybalových. Abychom umožnili poznat region nejen z jejich práce a duchovního odkazu, vybudovali jsme také Naučnou stezku Jany a Josefa V. Scheybalových, dvacet kilometrů dlouhou. Lze na ni vyrazit od fary po městském okruhu přes Petřín na Dobrou vodu, a dále přes Kopaninu, Frýdštejn až do Turnova." 

Dům bude sloužit jako vědecké pracoviště, specializovaná knihovna, galerie, občanům města a  také turistům k podání informací z oblasti cestovního ruchu a kultury. Do vstupní části je situováno turistické informační centrum, v prvním patře je galerie a v podkroví Památník Jany a J. V. Scheybalových. Historický objekt byl otevřen na konci roku a v nové sezóně se stane vedle sklářského muzea dalším atraktivním cílem turistů, zájemců o kulturní památky, zvláště pak ve spojení s nádherným barokním kostelem svaté Anny. Oba objekty mají vhodnou polohu nedaleko tramvaje, blízkého parkoviště a centra města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám