Hlavní obsah

Staň se rytířem Řádu zlatého rouna na hradě Pernštejně

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. srpna je nejen pro rodiny s dětmi připravena na hradě Pernštejně akce Za tajemstvím středověku aneb Pážata, panoši a rytíři.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Kromě živých ukázek z historie se děti mohou zapojit do programu Staň se rytířem Řádu zlatého rouna a v šesti disciplínách si vyzkoušet, co muselo zvládnout páže a posléze panoš, aby se mohli stát opravdovým rytířem.

Dětské aktivity na 1. hradním nádvoří doplní program na kolbišti s ukázkami sokolnictví, šermířským představením a dobovou hudbou, který vyvrcholí rytířským kláním na koních a pasováním mladých rytířů.

Program je rozdělen do dvou stejných částí, a to od 10:00 do 13:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin. Vstup na 1. hradní nádvoří s programem a účast v dětském programu Staň se rytířem Zlatého rouna je zdarma.

Akce je realizovaná v rámci projektu Historie je svědectvím doby, životem památky a učitelem života, který je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu regionálního rozvoje v rámci Programu přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007 – 2013.

Návštěvníci mohou také navštívit některý z prohlídkových okruhů, např. okruh č. 1 Od gotiky do 20. století nebo okruh č. 2 Z věže do knihovny. A dětští návštěvníci určitě uvítají speciální prohlídku Ztratila se bílá paní, která je přizpůsobena nízkému věku návštěvníků (4 – 8 let).

Milovníci umění by si neměli nechat ujít výstavu Dlouhá cesta za krásou, která je instalovaná v prostorách hradní sýpky hradu Pernštejna. Výstava představuje to nejlepší z evropského umění „podzimu středověku“ ze sbírek českých, moravských a slezských hradů a zámků, ale i další památek. Výstava potrvá do 7. září. K výstavě byl vydán i katalog, zakoupit si jej můžete na pokladně hradu.

Hrad Pernštejn

Mimořádně zachovalý středověký hrad byl základnou pánů z Pernštejna. Původní jednoduchá dispozice hradu se ztrácí ve spleti pozdějších přestaveb. Pozdně gotická a raně renesanční podoba hradu však už nebyla dotčena dalším přebudováním a je ojedinělým dokladem přeměn středověké pevnosti na luxusnější renesanční sídlo.

K vidění je architektonická skladba hradního paláce, kde návštěvník sleduje historii a vývoj sídla od jednoduchého hradu přes pozdně gotickou pevnost, renesanční palác, barokní, rokokovou a klasicistní rezidenci až po romantismus 19. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám