Hlavní obsah

Stádo bizonů má nového člena

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoologické zahradě se narodil další bizon americký (bison bison). Matkou je zkušená Inez, která porodila již sedmé mládě. Expozici u indiánské vesnice pod vrcholem Mniší hory tak v současné době obývá celkem šest zvířat.

Foto: Zoo Brno

Matka s dcerou

Článek

„Je to samička a daří se jí velmi dobře. Je vidět, že Inez je zkušená matka a přesně ví, co v takové situaci dělat,“ konstatovala kurátorka chovu savců Dorota Gremlicová.

Chovatelé vybrali novému přírůstku poněkud provokativní jméno Kotletka. Jejím otcem je chovný samec Gemini, kterému ale všichni říkají Jimmy. Společně s nimi jsou v téže expozici ještě samice Dvojka a Satinka a samec Ivoš.

Bizon je největším suchozemským savcem Severní Ameriky. Samci mohou dosáhnout délky až 3,5 metru a při výšce až 2 metry váží až 1 tunu. Samice dorůstají výšky až 160 centimetrů a délky až 310 centimetrů při váze 350 až 540 kilogramů. Ocas je dlouhý 60 až 90 centimetrů. Mládě je obvykle jediné.

Před 200 lety se prohánělo americkými prériemi odhadem 40 miliónů bizonů. Vlivem člověka však během 19. století jejich počet drasticky poklesl na pár desítek exemplářů a bizon byl téměř vyhuben.

Ochranná opatření vedla k zastavení vymírání, ale přesto současný počet bizonů představuje pouhé jedno procento původního výskytu. Kromě toho dnes bizoni v Severní Americe žijí pouze pod ochranou v národních parcích.

Reklama

Výběr článků

Načítám