Hlavní obsah

Správně propečené brambůrky díky laseru

Novinky, Tereza Vyhnálková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice firem do nových výrobních technologií bývají poměrně časté. Nejinak je tomu i v případě výrobce Strážnických brambůrek, firmy Petr Hobža. Jejich nejaktuálnější novinkou je laser, který měří propečenost bramborových lupínků.

Foto: Hana Knížková

Strážnické brambůrky

Článek

Firma Petr Hobža za první polovinu tohoto roku investovala do modernizace již 4 miliony korun. Výrobu Strážnických brambůrek však průběžně modernizuje neustále, a to i díky certifikátu International Food Standard (IFS), jehož jsou držiteli. Tento certifikát, všeobecný standard na bezpečnost potravin, má v ČR jen pár potravinářských firem.

Většinu z letošní investice, a to 3 milióny korun, tvoří právě nový laser, který je schopen detekovat rozdíly hustoty zkoumaného produktu. Laser fungující na bázi světla umí vyřadit nedosmažené a slepené lupínky, ale i další drobnosti, které se mohou dostat na výrobní linku. Díky tomuto zařízení jsou brambůrky pod ještě větší kontrolou.

Laser byl přidán k optickému třídiči brambůrek, který byl doteď vybaven „pouze“ vysokorychlostní trichromatickou kamerou, která během jedné minuty zkontroluje 6 tisíc brambůrků. Tato kamera funguje tak, že za fritézou vyfotí každý lupínek, počítač ho pak porovná s referenčním vzorkem a pokud lupínek barvou neodpovídá nastaveným standardům, vyřadí ho.

Firma Petr Hobža do výrobních technologií investuje poměrně pravidelně, v minulém roce například otevřeli novou část balicího úseku. Původně byly naplněné sáčky skládány do kartonů ručně, nyní tuto práci zastává automat. Pro zprovoznění této linky bylo nejprve potřeba zautomatizovat také kontrolu hmotnosti sáčků a těsnost jejich sváru. Zaměstnanci, kteří na tomto úseku původně pracovali, se přesunuli do kontrolních pozic.

Reklama

Výběr článků

Načítám