Hlavní obsah

Spolek Tradiční venkov na návštěvě (nejen) plzeňského pivovaru

Novinky, Václav Mikeš

Slunečnou sobotu 20. října spolek Tradiční venkov z Josefova na Sokolovsku uspořádal pro své členy a ostatní zájemce již čtvrtý zájezd v letošním roce. Stříbrný autobus pana Bílého všech 28 účastníků dovezl do Plzně.

Foto: Václav Mikeš

Ochutnávka piva

Článek

Prvním cílem byla Techmania Science Center. Všichni se mohli na různých modelech strojů seznámit se zákony fyziky a také je skutečně vyzkoušet. Zopakovat si znalosti chemie, pochopit principy výroby potravin a jejich vliv na život. Bylo příjemné pozorovat nadšení všech generací.

Zajímavá byla také návštěva planetária, kde hluboký dojem zanechalo především působivé seznámení s noční oblohou a vesmírem, uvědomění vzdálenosti planet, hvězd, galaxií a také rozdíl v jejich velikosti.         

A pak už autobus vyrazil do plzeňského pivovaru. Paní průvodkyně seznámila všechny s historií pivovaru, který funguje již od roku 1842, a dále se všemi základními surovinami pro výrobu piva - ječmenem, chmelem, kvasnicemi a především místní vodou. Všichni zhlédli krátký dokument, po kterém si prohlédli původní i v současné době používané varny piva. Nechyběla ani ochutnávka ve sklepích pivovaru.         

Zájezd byl zakončen stylově, posezením v plzeňské restauraci. Při dobré večeři, u které samozřejmě nemohlo chybět plzeňské pivo, večer rychle utíkal. Po desáté hodině jsme nastoupili do autobusu a nechali se řidičem panem Bílým bezpečně odvézt zpět domů.         

Spolek letos pro své členy a ostatní zájemce uspořádal autobusové zájezdy do plzeňské ZOO, na hrady Bečov a Křivoklát, do kláštera v Teplé i do železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Autobusové zájezdy si všichni účastníci hradí sami, včetně vstupů.         

Členové spolku pak vyráželi i na výlety po okolí - od 4 do 17 km. Navštívili tak rozhlednu Cibulka, prošli okolím vodní nádrže Horka, mohli obdivovat čedičové Rotavské varhany a vyrazit přes lesy nejdelším pochodem na rotavské nádraží.     

Pořádání zájezdů a výletů je jenom vedlejší činností spolku. Poznávání památek, zajímavých míst v České republice a bezprostředním okolí je důležité, ale důležitější je vyjít ze svých domovů a strávit čas s přáteli. Při společných cestách se lidé poznávají nejlépe a často i neformálně vyřeší letité problémy

Letos končí již druhý rok činnosti spolku, a tak se můžeme těšit na příští sezónu.

Reklama

Výběr článků

Načítám