Hlavní obsah

Spolek přátel Kamila Lhotáka se představuje

Novinky, Miroslav Moravec

Je to více než čtyři roky, kdy byl Spolek přátel Kamila Lhotáka (SPKL) v Praze založen skupinou milovníků výtvarného umění a obdivovatelů díla našeho předního grafika a malíře Kamila Lhotáka.

Foto: Miroslav Moravec
Článek

Mezi zakládajícími členy stojí jak sedmasedmdesátiletý autorův syn, Kamil Lhoták mladší, tak především přítel i spolupracovník jmenovaného výtvarníka básník a publicista Karel Sýs a obdivovatel i sběratel Lhotákova umění Evžen Škňouřil. Ten je ve funkci tajemníka SPKL a v hlavně je i hybatelem všech jeho výstavních, přednáškových i vydavatelských aktivit.

Mezi poslední tvůrčí počiny zmiňme nedávnou akci v Kutné Hoře, kdy se konala výstava Lhotákových knižních ilustrací a zároveň bylo pokřtěno druhé vydání unikátní Lhotákovy knihy Na suchu a ve vzduchu, která díky edici Miraculum Octavum Mundi nakladatelství Globus Internetional znovu vyšla po 78 letech.

Pří této příležitosti bylo uvedeno na knižní i sběratelský trh i několik faksimile originálních autorových kreseb na ručním papíru a také dva soubory pohlednic, které čerpají z Lhotákova cyklu Amerika.

Muži Kamila Lhotáka

Tak se jmenuje nová výstava portrétů tohoto významného českého malíře, grafika a ilustrátora, kterého, jak píší kunsthistorici, okouzloval svět vzducholodí, letadel, velocipédů či starých aut. V prosklených vitrínách v přízemí chodby u kavárny v přízemí pražského paláce YMCA i na schodištích tohoto sedmipatrového unikátního paláce v centru Prahy Na poříčí je do úterý 24. července k vidění na sto obrazů a zhruba dvojnásobek reprodukcí grafik a kreseb.

Vedle reprodukcí známých děl se zde některá z Lhotákových děl objevila díky Spolku přátel Kamila Lhotáka na veřejnosti poprvé. K těm patří zejména grafiky s portréty zajímavých mužů, jejichž profese byly často spjaté s technikou, vynálezy a strojním pohybem.

„Výstava pánských portrétů Kamila Lhotáka právě v tomto paláci není náhodná. Jak známo, budova byla postavena v roce 1928, původně jako ubytovna pro svobodné mladé muže. A od počátku zde také sídlila YMCA, nejstarší a největší mezinárodní organizace, která si dala za úkol formovat a podporovat harmonický rozvoj mladých lidí – jejich duše a těla,“ řekla novinářům při vernisáži výstavy ředitelka paláce Petra Otřísalová. „Posláním otců zakladatelů bylo vést chlapce tak, aby z nich vyrostli čestní muži.“

Kouzelný svět staré techniky

Jak nás při návštěvě výstavy upozornil tajemník SPKL Evžen Škňouřil, muži, které Kamila Lhoták zvěčnil, měli často povolání spjatá s cestováním a dopravou. Byli to námořníci, motocyklisté i letci a další báječní muži na létajících a dalších strojích. Ale i geometři, zeměměřiči nebo horolezci, kteří svoji profesi či vášeň spojili s průzkumem a poznáváním krajiny. Kamil Lhoták dokonce vytvořil portréty sportovců, kromě jiného cyklistů, basketbalistů nebo pilotů balónů.

„Mezi historickými postavami, jimž Kamil Lhoták věnoval obraz, byli kupříkladu spisovatelé Jules Verne nebo malíři Josef Šíma a Antonín Chitussi. Nezachytil ale jejich podobu, nýbrž jejich svět, dílo či vizi...“ dodal Evžen Škňouřil na vysvětlenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám