Hlavní obsah

Společnosti Dialog Jessenius a Projekt 35 vysadily strom na počest Olgy Havlové

Novinky, Kateřina Martykánová

Od středy 3. října se pražský park Portheimka může pyšnit novou lípou. Jde o strom vysazený na počest Olgy Havlové. Akce byla součástí projektu Klobouk dolů, kterým společnosti Dialog Jessenius a Projekt 35 vzdávají hold pacientům a zdravotnickým pracovníkům bojujícím s rakovinou.

Foto: Dialog Jessenius

Ředitelka Dialogu Jessenius Michaela Tůmová

Článek

Zástupci VDV Nadace Olgy Havlové, MČ Prahy 5 a obou neziskových organizací se rozhodli připomenout výjimečnou osobnost paní Olgy zasazením mladé lípy, která je jednou z 85 stromů dobré vůle po celé České republice

„Na Praze 5 byl vysazen 69. strom z 85. Bude nám všem připomínat silnou osobnost paní Olgy, která s noblesou a statečností bojovala s rakovinou, a díky níž můžeme pomáhat nemocným a potřebným, pro které paní Olga nadaci založila. Chtěli bychom poděkovat radnici, že našla tento kus země pro strom, který nás bude s paní Olgou navždy spojovat, protože stromy rostou do nebe,“ řekla docentka Petra Tesařová, která aktivně působí jak v  obecně prospěšné onkologické organizaci Dialog Jessenius tak v Projektu 35.

Slavnostního aktu se zúčastnil i starosta Prahy 5 Pavel Richter. „Za radnici je mi ctí, že jsme se mohli k této vzpomínce na paní Olgu připojit. Myslím, že není třeba nic víc dodávat. Snad jen to, že noblesních lidí, jako byla ona je ve veřejném prostoru čím díl méně, což je veliká škoda,“ řekl starosta, kterému při sázení lípy pomáhal Zdeněk Tůma, člen dozorčí rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

Všem přítomným na místě rovněž poděkovala Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle Olgy Havlové. „Paní Olga vysadila první strom v roce 1993 v Olomouci-Topolanech. Byli jsme se tam podívat, dnes je z malé sazenice velký košatý strom, který tam pevně zapustil své kořeny. Po vzoru této první lípy chceme zasadit dalších 85 stromků po celé republice, aby trvale připomínaly odkaz paní Olgy, která se vždy zastávala práv ohrožených občanů, jedním z nich je i tato lípa,“ uvedla.

Projekt Klobouk dolů pokračuje posledního října akcí „Fashion Rendez-Vous - Čas na krásu“ v expozici soudobého designu La Gallery Novesta a 23. listopadu jej potom zakončí vánoční koncert operního pěvce Štefana Margity v Kostele svatých Šimona a Judy na Starém Městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám