Hlavní obsah

Společnost přátel starého Nymburka zve do svých řad

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třiceti lety, na podzim 1989, ještě před Sametovou revolucí, se v Nymburce sešlo několik přátel s myšlenkou založit spolek, který by tehdejšímu městskému národnímu výboru „mluvil“ do ochrany kulturního dědictví.

Foto: Jan Řehounek

Výroční zasedání SPSN.

Článek

Na jaře 1990 byla skutečně založena Společnost přátel starého Nymburka.

Svůj záměr společnost splnila hned z počátku, kdy nově zvolení představitelé města naslouchali radám a přáním, které prosazovala, což se záhy odrazilo na údržbě historických památek. Kromě této, dalo by se říci, poradenské práci, se SPSN dodnes věnuje veřejné činnosti – pořádání besed, vlastivědných procházek a výletů, publikační činnosti a řadě dalších aktivit.

K nejpozoruhodnějším počinům patří například zmapování zbytků hradebních zdí zastavěných do domů v ulicích Hradební, Jízdecká a Na Přístavě, zpracování podkladů pro naučnou stezku po nymburských památkách včetně vydání tištěného průvodce, besedy o historii města, spolupráce při městských akcích Dny evropského dědictví či Brány památek dokořán, spolupráce s Vlastivědným muzeem Nymburk, vydávání knih, průvodcovská služba apod.

Ve čtvrtek 4. prosince se členové Společnosti sešli na svém výročním zasedání. Krom toho, že zhodnotili svoji činnost v právě končícím roce, stanovili si zaměření pro příští období, kdy hlavním historickým momentem bude 150 let železnice v Nymburce. Nemalým úkolem je rovněž rozšiřovat členskou základnu, a to i mladými lidmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám