Hlavní obsah

Špinarová či Pavlík. Královské květiny získaly jména celebrit

Novinky, Petr Mráček

Další vzácné odrůdy gladiol, nebo-li mečíků, získaly o víkendu jména známých osobností. Nechybí mezi nimi ani jméno zpěvačky Věry Špinarové a v souvislosti s nečekaným odchodem muzikanta Ivo Pavlíka ani to jeho. Květiny se křtily v Nemyčevsi u Jičína na 47. ročníku výstavy mečíků a jiřin.

Foto: archív autora

Výstava mečíků

Článek

V Nemyčevsi, kde organizátoři pod vedením Jiřího Kubely každý rok připravují výstavu mečíků se křtem dalších odrůd včetně těch, které jsou věnovány známým osobnostem, se během víkendu sešlo osm známých osobností. Letos svou květinu - mečík získali většinou ti, kteří slavili, slaví nebo budou slavit významné výročí.

V sobotu květiny křtily zpěvačka a herečka Hanka Křížková, bývalá televizní hlasatelka, dnes moderátorka Marie Tomsová a herečka Kateřina Kornová. „Jsme velmi poctěny tím, že si nás organizátoři vybrali a věnovali nám tak nádherné květiny. A že si každá z nás mohla vybrat ten mečík, který se nám líbil,” shodly se.

V neděli se pak křtily gladioly se jmény herců Evy Hruškové a Jana Přeučila, stylisty, vizážisty a designéra Káji Pavlíčka a nejobsazovanějšího herce malých rolí u nás i v zahraničí Jana Kuželky.

„Dalšími osobnostmi měla být Heidi Janků a Ivo Pavlík. Protože se bohužel stalo to, co se stalo, což je nám nesmírně líto, paní Heidi pochopitelně nemohla přijet. S jejími přáteli a dalšími osobnostmi jsme se rozhodli, že její květinu pokřtíme jindy, ale vzdáme hold jejímu manželovi a nedávno zesnulé Věrušce Špinarové a pokřtili jsme důstojně i jejich mečíky. Jsou spolu, jako už oni dva teď jsou - tam kdesi nahoře společně…,” dodal dojatě organizátor Jiří Kubela.

Osobnosti pěly chválu

Akce se ale nesla ve veselém duchu, k čemuž přispěl i „náhodný návštěvník”, herec Josef Dvořák se svou ženou Jájou, který všechny pozdravil, podělil se o mnoho zážitků a pobavil stovky návštěvníků akce. „Jsme rádi, že tu můžeme dnes být chvíli s vámi, stejně jako s našimi kolegy z branže. Ať se daří mečíkům a organizátorům. Dělají to skvěle,” řekl nejslavnější český filmový, divadelní i televizní vodník.

„Musíme s mou paní Evou hluboce smeknout před všemi, kdo se na této akci podílí, protože si uvědomujeme, kolik práce, starostí a péče to stojí. Je to obdivuhodné a je to nejspíš naprosto unikátní záležitost nejen v Česku, ale i v Evropě,” podotkl Jan Přeučil.

Všechny pokřtěné mečíky dostaly křestní listy a budou zapsány do katalogu rostlin se jmény, která jim byla o víkendu přidělena.

Jen pro zajímavost - jen na víkendové akci byla asi tisícovka odrůd mečíků (gladiol). A jen v ČR je na 25 000 druhů těchto květin. Vypěstovat výstavní kus mečíku trvá od dvou do pěti let. Cibulky květin, které se křtily v Nemyčevsi, si tak budou moct zájemci pořídit zhruba za další rok dva tři.

V roce 2020 oslaví organizátoři 50. výročí výstavy a rádi by pozvali co nejvíce osobností, které už mají své květiny a pokřtili i další.

Reklama

Výběr článků

Načítám