Hlavní obsah

Špilberk zve na výstavu prací sochaře Radka Kratiny

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna pořádá výstavu Radek Kratina: Konstanty a proměnné. Expozice je umístěna ve 2. poschodí západního křídla hradu Špilberk. Vernisáž se uskuteční ve středu 30. srpna v 17.00 hodin.

Foto: Jiří Smutný

Návrhy hraček

Článek

Brněnský rodák Radek Kratina (1928 - 1999) absolvoval Školu uměleckých řemesel v Brně a následně pracoval jako textilní návrhář. Záhy nastoupil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a po ní se uplatnil jako návrhář textilu a hraček. Na legendární výstavě EXPO 58 v Bruselu ho proslavily jeho modrotiskové textilie.

Vlastní volné tvorbě, zejména experimentální grafice a reliéfním objektům, se začal věnovat od roku 1962. Proslul jako odvážný průkopník variabilního přístupu k tvorbě, kdy divák určuje podobu uměleckého díla. Tvořil například pohyblivé variabilní instalace, struktury ze sirek, korkových zátek nebo těstovinových písmenek či dřevěné reliéfy s posuvnými hranoly.

V roce 1967 založil s Arsénem Pohribným a dalšími umělci podobného zaměření Klub konkrétistů, který však neměl dlouhého trvání. Konkrétisté stihli uspořádat několik výstav svých děl, ale když po roce 1968 mnozí členové klubu emigrovali, byla jeho činnost ukončena (1971). Obnoven byl až po roce 1989.

Výstava na Špilberku zahrnuje Kratinova díla z období od 50. do 90. let minulého století. Kurátorkou výstavy je Ilona Víchová z oddělení dějin umění Muzea města Brna. Součástí výstavy bude i několik prací dalších členů Klubu konkrétistů Jiřího Hilmara a Dalibora a Ivana Chatrných. Výstava potrvá do 15. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám