Hlavní obsah

Špilberk zve na trochu jinou výstavu o okupaci

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna pořádá výstavu Rok 1968 v Brně očima cenzora. Připomene rovných padesát let výročí okupace Československa vojsky pěti armád států Varšavské smlouvy.

Foto: Jiří Smutný

Jediná otevřená brána na hrad Špilberk

Článek

Výstava bude k vidění před dělovým bastionem od středy 22. srpna, do neděle 28. října, vždy od 10.00 do 18.00 hodin. Vzhledem k aktuálním stavebním opravám je však cesta poněkud komplikovaná. Jediný možný přístup je branou od Gorazdovy ulice. Projet přímo z Husovy ulice  není možné, neboť je uzavřena. Jediná spása je v tom, že Pellicova je dočasně obousměrná.

Uplynulo 50 let od okupace Československé socialistické republiky vojsky armád Varšavské smlouvy. Výstava má tyto události připomenout. Ale nejen to.

Autoři výstavy chtějí okupaci připomenout z dvojí perspektivy - jak z pohledu reálných událostí, jež se udály v Brně, tak z hlediska následné reakce konzervativního jádra KSČ a okupační propagandy. Připomenuto bude deformování historických událostí téměř v současném čase, podobající se téměř orwelovské realitě, a to jak takzvanou vysílačkou Vltava, tak později tiskovinami.

Stejně tak bude zmíněn, pro Brno velmi důležitý, rok 1969 včetně prvního výročí okupace a začátky takzvané normalizace. Část prostoru bude věnována takzvanému „druhému životu události“ v současnosti, kdy je okupace vykládána často až bizarním způsobem různými extrémistickými skupinami a konspiračními weby.

Reklama

Výběr článků

Načítám