Hlavní obsah

Speciální adventní prohlídky hradů a zámků představí život šlechty v čase vánočním

Novinky, Ivana Kvasnicová

Vánočně vyzdobené interiéry, adventní melodie, tradiční jarmark s širokým výběrem zboží a ukázkou řemesel, ochutnávka vánočních krmí a cukroví. Neopakovatelnou atmosféru Vánoční prohlídky hradů a zámků s kostýmovanými průvodci mají možnost poznat návštěvníci památek v době adventní.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Adventní čas v atmosféře hradu Křivoklát nabídne Královský advent na Křivoklátě s celodenním kulturním programem. Návštěvníky čeká tradiční jarmark, který nabídne mnoho dobrot i široký výběr zboží a ukázky řemesel, hudební vystoupení, divadelní představení pro děti, vystoupení kejklířů, šermířů a tanečnic. Na akci je možné se dopravit speciálně vypraveným vlakem (8.–9. 12. a 15.–16. 12.).

Adventní dny se uskuteční na zámku Jindřichův Hradec o víkendu 8.–9. 12. Program obou víkendových dnů nabídne hudební, taneční a divadelní vystoupení. V provozu bude opět 500 let stará černá kuchyně. Své dovednosti předvedou umělečtí řezbáři, kováři a hrnčíři a v malých tvůrčích dílnách budou zájemci moci vyzkoušet svou vlastní zručnost. I letos bude pořádána nedělní bohoslužba v kapli sv. Ducha. 

Vánoce u pana správce prožijí návštěvníci zámku Nové Hrady v době adventní 1.–2. 12., 8.–9. 12., 15.–16. 12. Speciální prohlídky – Poznejte adventní a vánoční atmosféru počátku 20. století v rodině správce novohradského panství budou spojené s výstavou perníkových hradů.

Prohlídky vánočně vyzdobeného zámku Třeboň od 5. do 21. 12. zpestří adventní koncert ve Schwarzenberské hrobce (chrámový sbor Ševětín - 8. 12.), živý betlém (Borovanští betlemáři - 20. 12.) a zapálení 4. adventní svíce s knížecí rodinou Schwarzenbergů dne 23. 12. 

Na Grabštejně s kostýmovanými průvodci si můžete připomenout vánoční zvyky a obyčeje, prohlédnout vyzdobené interiéry a načerpat adventní atmosféru. Zážitek z prohlídky Vánoce na Grabštejně pak umocní adventní melodie (skupina Subulcus), rozveselí vás kejkle (kejklíř Martin) či šermířské představení (skupina Bibus Spiritus). Vánoční atmosféru podpoří i stánky s cukrovím a speciality připravené přímo na ohni. Součástí programu bude i odpolední provedení České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby v podání pěveckého sboru Janáček. (1.-2. 12., 8.–9. 12., 15.–16. 12.).

Vánoční hrané prohlídky aneb Nové zvyky nové republiky připravil zámek Lemberk 1.–2. 12. Námětem hry je stoleté výročí vzniku Československé republiky a s tím spojené společenské změny. Roku 1918 v důsledku zavedené tzv. daně z oken byl František Clam-Gallas donucen pronajmout československému ministerstvu financí svůj pražský palác. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple se uskuteční 9. 12., 15.–16. 12. s ukázkou vánočního slavení a zvyků šlechty.  

Advent v zámku Konopiště představí nejhezčími sbírkové předměty s adventní tematikou a zajímavostmi z vánočních oslav v dobách Rakouska-Uherska (8. 12.). 

Během prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku v Ratibořicích návštěvníky přijme paní kněžna. Zámečtí úředníci a služebnictvo je seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století. Na závěr můžete nahlédnout do „štědrovečerně“ vyzdobené Babiččiny světničky na Starém bělidle (6.–9. 12.).

Reklama

Výběr článků

Načítám