Hlavní obsah

Specializovaná firma ošetřila v Ostravě více než 1400 stromů proti klíněnce

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dubna letošního roku ošetřovala v Ostravě specializovaná firma jírovce maďaly proti klíněnce jírovcové metodou tzv. mikro-injektáže. Klíněnka jírovcová jen na území Ostravy ohrožuje téměř 1500 stromů.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 4.9.2017 Boj proti klíněnce jírovcové. Kaštan- jírovec maďal. Výstaviště Černá louka.

Článek

Larvy požírají listy, které žloutnou a opadávají, strom tak slábne a v průběhu několika let může uschnout.

„Původně jsme předpokládali, že bude ošetřeno 1445 stromů. Nakonec jich mikro-injektáží prošlo 1405. Odborně ošetřeny nebyly pouze ty stromy, u nichž byl v terénu shledán nevyhovující zdravotní stav nebo nevyhovovalo jejich stáří,” vysvětlila náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Mikro-injektáž prováděly dva pracovní týmy společnosti SAFE Trees, které vzhledem k omezené době realizace používaly dva různé technologické postupy. Podle pracovníků firmy SAFE Trees první postup využíval ruční aplikaci insekticidního roztoku. Druhý způsob byl pak prováděn pomocí speciálního přístroje, který pod stálým tlakem injektuje účinnou látku do předem připravených vývrtů.

Jedná se o technologii, pomocí které se do transportních pletiv ošetřeného stromu vpraví insekticid. Strom následně pomocí vodivých pletiv transportuje látku do všech svých orgánů. Aplikovaná látka strom nijak neohrožuje, naopak ho chrání proti nežádoucím účinkům klíněnky jírovcové. Účinnost tohoto ošetření je dva roky, poté je vhodné stromy znovu přeinjektovat.

U každého stromu firma pořídila dendrometrické údaje (výška stromu, výška spodního okraje koruny, průměr kmene a koruny, fyziologické stáří), které byly společně s fotodokumentací a s provedeným hodnocením stromu (zdravotní stav, vitalita, stabilita, perspektiva) zaneseny do veřejně přístupného portálu www.stromypodkontrolou.cz.

„Pořízené údaje budou sloužit následnému porovnání stavu stromů během podzimního vyhodnocení účinků ošetření. Očekáváme ale, že hlavní efekt se projeví až během příštího roku,” dodala Kateřina Šebestová.

Zároveň se jedná o cenné informace pro správce zeleně v jednotlivých městských obvodech zajišťující péči o tyto stromy. Podle Kateřiny Šebestové chce město tímto opatřením prodloužit životnost stromů, protože právě kaštanů (jírovec maďal) je v krajské metropoli značné množství. Celkové náklady na realizaci činí 1 643 850 bez DPH.

Stromy byly ošetřeny v 19 městských obvodech. Největší množství jírovců maďalů prošlo speciální procedurou v centrálním obvodu (341 kusů), zhruba 250 stromů injektovala firma ve Slezské Ostravě a v Porubě. Následují obvody Ostrava-Jih, Vítkovice a Mariánské Hory a Hulváky se zhruba 140 stromy.

Reklama

Výběr článků

Načítám