Hlavní obsah

Sovy, dravce i vydry uvidíte zblízka na Makově, můžete i přispět k jejich záchraně

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nenajdete zde samozřejmě exotická zvířata jako v ZOO, ale výhradně spoustu, zejména opeřených, obyvatel našich lesů a luk. Mnoho lidí si až zde uvědomí, jak rozličně jsou v našich krajích zastoupeni dravci, jelikož možnost prohlédnout na jejich vznešenou krásu zblízka ukáže zásadní rozlišnosti druhů.

Foto: Petr Hejna
Článek

Záchranná stanice živočichů Makov se nachází u stejnojmenného rybníka na okraji Nové Vsi, součásti Čížové, která získala roku 2010 titul jihočeská vesnice roku. Budování rybníka Makov bylo započato roku 1770, spolu se stavbou hájenky a výsadbou lesního porostu Dub. Záchranná stanice sídlí právě v prostorách bývalé hájovny a staré duby kolem ní a rybníka již samy o sobě lákají k procházce po hrázi.

V pomyslném rodném listu záchranné stanice je zanesen rok 1993, kdy ji zde založil Český svaz ochránců přírody. Slouží příjmu opuštěných mláďat, poraněný a nemocných volně žijící živočichů nalezených ve spádové oblasti Blatná, Milevsko, Strakonice, Písek a Vodňany. Na čtyřech tisících metrů čtverečných k tomuto účelu slouží třicet pět voliér - jsou to jak expoziční voliéry, tak komnaty pro mláďata, kryté přístřešky, chovné komory, karanténní a zazimovací komory, stejně jako pro návrat do přírody nezbytná vypouštěcí voliéra. 

Po počátečním boji o přežití je z Makova dnes respektované zařízení a oblíbený cíl milovníků přírody i turistů, mít možnost seznámit se s jejím provozem mají taktéž skupinky školní mládeže i předškoláků. S tím souvisí i obsah „vedlejší“ činnosti stanice, a to vzdělávání a výchova, praktikované besedami a přednáškami, určenými zejména dětem. 

Hlavní programy, zaměřené na zvířata, pak zahrnují například spolupráci na odchovu a vypouštění sovy pálené do volné přírody, mapování hnízdního výskytu a monitoring dravců a sov v terénu, nezbytnou ochranu jejich hnízdních biotopů, ostrahu hnízdišť, mapování nebezpečných tras vysokého napětí v místech hnízdního výskytu kriticky a silně ohrožených druhů dravců a sov.

Nezapomíná se ani na drobné ptactvo svázané životem s vodou, kdy probíhají potřebné úpravy břehových hnízdních stěn pro třpytivý klenot - ledňáčka říčního, a rovněž instalace podložek a polobudek pro čiperného potápěče - skorce vodního. Rovněž je zpracovávána inventarizace a ochrana stávajících hnízdišť. 

Veřejnosti je stanice otevřena celoročně, a to ve dnech pondělí, středa, pátek a sobota v čase od 9 do 17 hodin (raději ověřit, pracovníci mohou být v terénu), příjem zvířat pak samozřejmě kdykoliv. Vstupné se zde neplatí, nikomu ale není zapovězeno přispět finančním obnosem ať již do kasičky přímo v areálu, tak poukázáním finančního daru na příslušný účet, či zasláním dárcovské SMS, bližší podrobnosti uvádí příslušná stránka webu.

Další formou podpory je tzv. adopce zvířete - obvykle se praktikuje na dobu jednoho roku či jeho poloviny, možná je výhradní trvalá adopce, seznam zvířat je jednak na webu, ale rozhodně osobní seznámení se s novým členem rodiny či pracovního kolektivu přímo v objektu stanice je příjemnou náplní volného času.

Kromě dravců a sov zde uvidíte něco z vodního ptactva (trvale zde žije a mladé odchovává pár čápů bílých), ale i ne až tak zlatoslavičím hlasem oplývajícího pěvce krkavce a u bazénku skotačivé vydry. Pro pozorování a fotografování krkavců a dravců ve volné přírodě jako novinku stanice nabízí pronájem pozorovatelny.

I na dálku lze část dění na Makově sledovat, a to prostřednictvím webových kamer - jedna u jejich krmítka, druhá u rybníčku za voliérami. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám