Hlavní obsah

Soutěžní návrhy na rekonstrukci bývalých jatek v Ostravě jsou vystaveny v galerii Plato

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké jsou představy architektonických kanceláří o konverzi bývalých městských jatek na kulturní centrum, si mohou zájemci prohlédnout od 31. května v galerii Plato. Ta sídlí v bývalém hobby marketu Bauhaus na Janáčkové ulici v centru Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 31.5.2017 Výstava soutěžních návrhů na rekonstrukci městských jatek. Vernisáž otevřel primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Článek

Celkem osm kanceláří ze čtyř zemí poslalo své soutěžní návrhy do mezinárodní architektonické soutěže na přestavbu národní kulturní a architektonické památky městských jatek.

Vítězem se na základě doporučení poroty a po schválení radou města Ostravy stalo studio Petr Hájek Architekti Praha.

Všech osm posuzovaných návrhů, nejen ten vítězný, jsou vystaveny od středy 31. května do středy 14. června vždy od 14.00 do 18.00 hodin, a to včetně sobot a nedělí, v bývalém hobby marketu Bauhaus sídlící na Janáčkově ulici v centru Ostravy. Pro školy bude po domluvě výstava přístupná i dopoledne.

V úterý 30. května byla tato výstava otevřena vernisáží, kterou zahájil primátor města Ostravy Tomáš Macura. V dalším programu se prezentovalo pět z osmi předkladatelů návrhu na konverzi bývalých městských jatek.

Návštěvník výstavy má jedinečnou možnost zhlédnout městská jatka v současném stavu a konfrontovat je s návrhem vítězným, který vypovídá, jak bude tento objekt vypadat někdy okolo roku 2018 - 2020.

„Prezentace posuzovaných návrhů formou otevřené soutěže je součástí podmínek architektonické soutěže. Jsem rád, že si nejenom odborníci na architekturu, ale všichni, kteří se zajímají o rozvoj města, budou moci prohlédnout různá řešení, která byla předmětem hodnocení soutěžní poroty, a konfrontovat se svou vlastní představou. Ve vyhlašování architektonických soutěží budeme pokračovat,” sdělil primátor Tomáš Macura.

Ke zhlédnutí jsou návrhy těchto architektonických kanceláří:

Petr Hájek Architekti Praha - vítězný návrh, Ing Arch.Robert Konieczny a KWK PPROMES, Katovice, Arch. Irakli Eristavi ze společnosti zerozero s.r o., Prešov,   Ing. Arch. Lukáš Kordík z GUTGUT, Bratislava, architektonická kancelář PLURAL, Bratislava, Ing. Arch. Josef Kiszka z ARKISS-ING, Havířov, RADAARCHITEKTI, Brno a McCullough Mulvin Architects, Dublin.

Součástí výstavy je také výstava práce studentů oboru architektura a stavitelství Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava "Architektura pro město". 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám