Hlavní obsah

Soutěž v letecké akrobacii obřích modelů letadel byla k vidění na letišti u Poličné

Novinky, Martin Močarník

Valašský letecký klub uspořádal v sobotu 19. července soutěž obřích akrobatických modelů letadel na travnatém klubovém letišti u Poličné. Soutěžilo 14 pilotů.

Foto: Martin Močarník

Letadlo Josefa Kalčáka z Valašského leteckého klubu.

Článek

Na klubovém letišti Juřinka se sešli nejlepší piloti modelů letadel z celé ČR, aby mezi sebou bojovali ve třech kategoriích - RCAS, určeno pro začátečníky, IMAC Advance a IMAC Ulimited, pro ty nejlepší.

V 9 hodin ráno nad letištěm proletělo první letadlo. Jako první závodníci museli absolvovat povinné sestavy. Následně piloti kategorií IMAC Advance a IMAC Ulimited odletěli tajnou sestavu, jejíž choreografii se dověděli jen pár hodin před startem.

Po malé přestávce opět následovaly povinné sestavy a nakonec piloti předvedli tzv. Freestyle, kdy vedou své modely za doprovodu hudby a efektů jako dýmovnice, stuhy a konfety.

Modely jsou zmenšeniny skutečných letadel a rozpětí jejich křídel dosahují 3 metrů. Jejich rychlost se pohybuje kolem 200 km/h.

Ředitel soutěže Ing. Jan Halašta na otázku, jaký má pocit ze soutěže, řekl: „Velice dobrý, přijela naprostá většina pilotů z ČR. Piloti se k nám rádi vrací. Myslím si, že i pro diváky to byla pěkná podívaná, a i přes to vedro, které bylo, odjížděli z letiště spokojení. Nedošlo k žádnému většímu problému, ani havárii, celkově tedy velká spokojenost,” dodal.

V kategorii RCAS zvítězil Josef Kalčák, v IMAC Advance se na prvním místě umístil Michal Krůza a v kategorii IMAC Ulimited zvítězil Martin Pasáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám