Hlavní obsah

Soutěž školních časopisů na jihu Moravy už zná své vítěze

Novinky, Lucie Navrátíková

Za účasti 140 studentů se v Brně uskutečnilo dvoudenní vyhlášení výsledků krajského kola celorepublikové soutěže Školní časopis roku 2015.

Foto: Asociace středoškolských klubů ČR

Vítězná redakce časopisu Rosník

Článek

Letošního devátého ročníku soutěže se zúčastnilo rekordních 17 redakcí školních časopisů a novin z jihomoravských základních a středních škol. Jako každoročně se soutěžilo ve čtyřech věkových kategoriích.

V té nejmladší si první místo vybojoval časopis Školní očko ze základní školy v Nížkovicích. V druhé kategorii pro redakce tvořené žáky prvního i druhého stupně se vítězem stal časopis Rosník, který vzniká na základní škole v Rosicích.

Mezi časopisy žáků druhého stupně zvítězilo Školní revue základní školy Střelice. Středoškolské vyhlášení ovládla Gilotina, časopis řečkovického gymnázia.

Dále byly časopisy hodnoceny v kategoriích obsah, grafika a titulní strana. Zde na celé čáře zvítězily ve svých kategoriích Školní očko a Rosník.

Mezi nejstaršími žáky základních škol bodoval Sedmopolis z Deblína se svou titulní stranou a již zmiňované Školní revue s obsahem a grafikou. Nejhezčí grafiku a nejlepší obsah mezi středními školami měly Křenoviny gymnázia Křenova.

Ocenění za titulní stranu získal časopis Gilotina. Absolutním vítězem napříč všemi kategoriemi se stal časopis Rosník.

„Nechtěli jsme odbýt vyhlášení jen předáním diplomů. Mladé novináře jsme se snažili zaujmout workshopy s novinářským či příbuzným tématem. Na programu byly dílny s tématy startupová žurnalistika, časopis školní versus časopis celospolečenský, příběhy a jejich hrdinové, fotografování, vznik písma či seminář o samizdatu. Na dvě dopoledne to byla obrovská porce informací a věřím, že i zábavy,“ řekl Martin Kalužík z Asociace středoškolských klubů, která akci pořádala.

Vítězové jednotlivých kategorií podobně jako redakce, které obsadily druhá místa a redakce oceněné za obsah, grafiku a titulní stranu postupují do prosincového celorepublikového finále. Jeho součástí budou  kromě slavnostního vyhlášení také populární novinářské dílny a výstava všech přihlášených novin a časopisů.

Celou výsledkovou listinu lze najít na stránkách www.skolnicasopisroku.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám