Hlavní obsah

Soutěž Kalendář roku 2020 představil letošní vítěze

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Grand Prix získal kalendář Miloš Budík. V jubilejnímu ročníku exkluzivní soutěže na pomezí grafiky, polygrafie a volné tvorby zvítězil kalendář s dosud nepublikovanými fotografiemi známého brněnského fotografa

Foto: Miloš Budík
Článek

Vítězný kalendář s originálním závěsem z bukového dřeva přináší soubor vybraných fotografií, které odhalují autorův pohled na „Západ“, kam se známému brněnskému fotografovi podařilo v polovině šedesátých let několikrát vycestovat. Reprezentativní kalendář připravila a vydala brněnská tiskárna Helbich.

Přihlašovatelé letos do soutěže zaslali celkem 30 kalendářů - 26 nástěnných a 4 stolní. Soutěžily celkem v sedmi kategoriích: Design, Fotografie, Kvalita tisku a celkové zhotovení, Osobité ztvárnění celebrit, Stolní kalendář, Digitální tisk, Mladý tvůrce (studenti SŠ a VŠ). Velikost soutěžících kalendářů nebyla nijak omezena. Soutěžní ročník 2020 má svého kolibříka: kalendář typographicus 2020 s rozměry 12 × 16 cm, v dárkové kartonové krabičce. „Mamutem“ je vítězný kalendář se snímky Miloše Budíka o rozměrech 65 × 84 cm.

Příznivci soutěže měli prostor k vyjádření svého názoru na facebookových stránkách v hlasování Vox populi. Srdce veřejnosti si získal Charitativní kalendář Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, který vznikl ve spolupráci s herci Městského divadla Brno.

Jako Osobité ztvárnění celebrit se prosadil kalendář Proměny pro Nadaci Archa Chantal s fotografiemi Petra Kurečky. Je oslavou práce maskérů a kostymérů, kteří proměňují české herce či zpěváky ve světové filmové i reálné postavy.

V kategorii Fotografie zvítězil kalendář vydaný k připravované retrospektivní výstavě Antonín Kratochvíl, která přibližuje jednu z nejvýraznějších osobností české fotografie. Výstavu připravuje Galerie hlavního města Prahy.

Dalšími z oceněných jsou - kalendář Thearte Noir Theatre visící na šatním ramínku, který umožňuje kombinovat tematicky různé snímky a vytvořit si tak vlastní umělecké dílo. Stačí pouze nůžky a fantazie. Pro přátele a známé připravil výtvarník Robert Štencl.

Dva v jednom představuje stolní kalendář Letokruhy 2020, který je současně vzorníkem kreativních papírů.

Kalendář Bernard 2020 byl sestaven z nejlepších fotografií, které na facebookovou stránku rodinného pivovaru vložili její fanoušci.

Vyhlašovatelem soutěže je DIGIRAMA, s.r.o. Brno. Cílem soutěže Kalendář roku je ukázat kreativitu, tiskovou a grafickou úroveň kalendářů, upozornit na novinky a zajímavosti. Představuje to nejlepší, co v oboru pro rok 2020 vzniklo. Porotu tvoří odborníci z oblasti polygrafie, fotografie, grafického designu, typografie a marketingu. Vernisáž se konala 5. března v Café Práh, multifunkčním prostoru s kavárnou v nákupním centru Galerie Vaňkovka v Brně, provozovatelem je občanské sdružení Práh jižní Morava. Všechny kalendáře, které se zúčastnily soutěže, jsou zde k vidění do konce března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám