Hlavní obsah

Soutěž Auto jede již potřetí přijela do Dobrušky

Novinky, Jana Melicharová

Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky společně s městem Dobruškou potřetí pořádala celokrajskou soutěž Auto jede.

Foto: Jana Melicharová

Soutěž Auto jede měla i své diváky

Článek

Sál Kulturního domu v Dobrušce ve středu 20. listopadu již potřetí patřil mladým začínajícím konstruktérům a robotikům.

To zde Střední škola – Podorlické vzdělávací centrum z Dobrušky pořádala již 3. ročník roboticko-konstrukční soutěž Auto jede. Ta je určena žákům a studentům základních a středních škol.

Letošní se zúčastnilo neuvěřitelných 14 týmů z celého Královéhradeckého kraje, 7 v kategorii základních škol a 7 týmů tvořili středoškoláci. A tak jste mezi názvy týmů mohli například objevit tajemné El-Tostadoras, Supreme Boys či Mach 2.0.

Ale tajemný název týmu nebyl tím nejdůležitějším, nejdůležitější bylo autíčko, které si musel tým nejdřív navrhnout ve 3D CAD softwaru, pak zkonstruovat, rozpohybovat a také odprezentovat před přísnou porotou. Ta bedlivě sledovala pohyb autíčka po dráze, kde sledovalo rovnou čáru nebo čáru s křižovatkami, čas, za který dráhu projelo, či rozměry, které mělo.

Po celý den se sálem linulo úžasné napětí a ozývaly vítězné, ale i smutné výkřiky, když se náhodou něco nepodařilo. A pak to byla hrdost, když se na soutěžící přišli podívat jejich vrstevníci z dobrušských základních škol a obdivovali um a šikovnost svých spolužáků.

Oním hrdým žákem byl i Alex ze ZŠ Fr. Kupky z Dobrušky, který se teprve necelé dva měsíce učí programovat a který si celou soutěž náramně užil. Jeho slova pak doplnil Mgr. Michal Dusílek, který kroužek robotiky vede a který zároveň učí programování na SŠ – PVC a který se zamyslel nad smyslem této soutěže: „Pro začínající robotiky má určitě smysl, poznají totiž, že se vše dá velice dobře nastavit a upravit a není to jenom holá teorie. Propojují tak teorii s praxí.“

Ing. Miroslav Rudolf ze SPŠS a OA z Náchoda svého kolegu doplnil: „Soutěž je bezva, kluky to baví. Vloni jsme tady byli poprvé. Sice jsme neuspěli, a tak jsme si dali předsevzetí, že se letos zlepšíme. Příští rok přijedeme určitě znovu.“

A opravdu se slova M. Rudolfa potvrdila a jeho tým obsadil krásné 2. místo v kategorii středních škol.

V této kategorii nakonec zvítězil tým s názvem Kasiopea H2 ze SPŠ a SOU z Hradce Králové, který tvořil Jan Erben a David Kárník. V kategorii základních škol všechna tři první místa bezkonkurenčně obsadili kluci z tzv. „Tékáčka“ z Albrechtic. Nejlepší z nich pak byl Jan Zahájský.

Reklama

Výběr článků

Načítám