Hlavní obsah

Soutěž Ahol Cup 2017 vyhráli mladí kuchaři v Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Celodenní akce Ahol Cup 2017, kterou pořádala Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství, se konala ve středu 1. března v Multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice od 8.30 do 18.00 hodin. Účastníky a hosty přivítal Mgr. Stanislav Folwarczný, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 2.3.2017 AHOL CUP 2017: Multifunkční aula GONG v Dolní oblasti Vítkovice. Zpracování králičího hřbetu.

Článek

V 19. ročníku soutěže se utkali žáci základních a středních škol v pěti kategoriích, z nichž nejnáročnější byla kategorie pro čtyřčlenné kuchařské týmy. V soutěži se sešlo celkem 5 týmů studentů středních a vyšších odborných gastronomických škol z České republiky a Polska. 

Každý soutěžní tým připravil v hodinovém limitu čtyři porce studeného nebo teplého předkrmu. Pro hlavní jídlo měli připraveny dva kusy králičího hřbetu s kostí o hmotnosti 350 - 400 gramů. K tomu přílohy, které si týmy musely připravit z vlastních zdrojů. Na závěr předložili porotě 4 porce studeného nebo teplého desertu.

Hodnotící komise složená ze špičkových kuchařů České republiky a z Francie ve složení Václav Forman, Pavel Čadil, Luděk Bil, Jakub Sedláček a Fracois Bouillet sledovala práci týmu, rozložení práce, hygienu při práci, předložení jídla a ekonomiku se surovinami při přípravě jídla.

Hodnotící komise rozhodla, že první místo si odnese čtyřčlenný tým studentů Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. Druhé místo vybojovali polští studenti (Zespół szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych, Cieszyn), třetí příčku obsadilo družstvo Hotelové školy a Vyšší odborné školy Opava.

V soutěži Ahol Cup Junior se představilo 12 tříčlenných týmů základních škol - soutěžily v modelování ozdob na dort z marcipánu. Za třicet minut měli vymodelovat výrobek ze zvířecí říše, rostlinné říše a výrobek na volné téma. První místo patří ZŠ Horymírova, Ostrava-Jih, druhé ZŠ Krestova, Ostrava -Jih, třetí ZŠ Jugoslávská, Ostrava-Jih.

Další vyhlášené soutěže v kategoriích: 

AHOL CUP Junior Cocktail Copetition: Nikol Zlatníková, Střední škola gastronomie a služeb Nová Paka.

AHOL CUP Junior Mistr kávy: Michaela Krajčovičová, Hotelová akadémia Piešťany.

AHOL CUP Junior Teatender Copetition: František Šutera, Střední odborná škola a SOU, Polička.

V průběhu soutěží probíhal pestrý a zajímavý doprovodný program. Pavel Čadil, šéfkuchař Park Inn by Radisson Hotel Ostrava předvedl ukázku z tvorby Zážitkového dezertu inspirovaného Salvátorem Dalím. Velmi atraktivní byla ukázka špičkových kuchařů a řezníků MAKRA, kteří přítomným předvedli Filetování tuňáka. Během několika minut byl tuňák žlutoploutvý  rozbourán a zůstala jen kostra.

Diváci zhlédli film s komentářem Miroslavy Slovenčíkové Školní jídelny zdravě a chutně. Film byl pořízen k 70. výročí trvání školních jídelen v Československu a České republice.

V nabídce byly i přednášky z oboru gastronomie a ukázky nových metod upravování pokrmů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám