Hlavní obsah

Současná podoba děčínského zámku je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein

Novinky, Táňa Pikartová
Aktualizováno

Jedna z prohlídkových tras se jmenuje Zlatá léta děčínského zámku, druhý návštěvnický okruh nese název Návštěva u knížete Františka Thuna. Od dubna do října je však přístupný ještě třetí okruh Barokní perly zámku a prohlídka s Černým rytířem určená především pro rodiny s dětmi.

Foto: Táňa Pikartová

Růžová zahrada děčínského zámku je výjimečným skvostem. Díky tomu je také nejčastěji fotografovaným místem na zámku.

Článek

Děčínské panství držel rod Thun-Hohenstein v letech 1628 – 1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie.

Příslušníci rodu pravidelně zastávali důležité politické i církevní úřady. Rod Thunů udržoval kontakty s mnoha předními vědci či umělci – Josefem Dobrovským, Františkem Palackým i malířskou rodinou Mánesů.

Zřejmě nejznámějším návštěvníkem zámku byl hudební skladatel Fryderyk Chopin. Trvalou vzpomínkou na jeho pobyt zůstává valčík As-dur, op. 34, č. 1, zvaný Děčínský, který zde Chopin poprvé uvedl a poté věnoval komtese Josefině Thunové.

Zámek v Děčíně měl v historii významné strategické místo na českoněmeckém pomezí. Díky snaze a umu zdejších zahradníků i vedení zámku se daří obnovovat nejenom významné historické sbírky, ale právě i zahrady.

Dlouhodobým záměrem zámku je navázat na historii zámku, který byl vždy centrem společenského a kulturního života regionu. Donedávna byl význam zámku v Děčíně opomíjen, a to vzhledem k tomu, že zámek po léta sloužil několika armádám, a tudíž byl veřejnosti nepřístupný.

Nutno ale říci, že za poslední dobu nabývá opět na svém významu mezi českými kulturními památkami. Už dnes, s počtem přes padesát tisíc návštěvníků za rok, patří mezi nejnavštěvovanější památky Ústeckého kraje.

Mezi nejkouzelnější místa zámeckého areálu patří okrasná Růžová zahrada. Její prostor tvoří tři postupně se svažující terasy. Na západě vymezuje terén sala terrena s dochovanou freskovou výmalbou a na východě vyhlídkový gloriet zdobený sochami mytologických božstev. Růžová zahrada se stala i vstupní branou unikátní výstavy Chrámový poklad.

„Růžová zahrada našeho zámku je skutečně malebná, výhledy z jejích teras na město a okolí lákají k romantické návštěvě i svatebním obřadům, k těmto účelům je hojně využívána,“ uvádí Ing. Iveta Krupičková, ředitelka zámku Děčín. „Spojení krásy růží a historického významu zahrady, lemující nejdelší krytou chodbu v Čechách od zámku do Děkanského kostela Povýšení sv. Kříže, cenné ukázky barokní architektury, vzbuzuje v řadě návštěvníků nadšení,“ dodává Iveta Krupičková.

Růže byly na zámku vysázeny v roce 1881. Terasové zahrady na jižní straně zámeckého areálu patří mezi nejatraktivnější partie areálu děčínského zámku. Současná podoba je z 19. století, kdy na jednotlivých úrovních postupně vznikaly vytápěné skleníky, ve kterých se pěstovaly tropické rostliny. Zdejší zahradnictví dosáhlo brzy mezinárodní proslulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám