Hlavní obsah

Soubor Pro Arte Antiqua zahraje v Kobylisích

Novinky, Eva Špačková

V úterý 16. května v 19 hodin v Salesiánském divadle proběhne benefiční koncert na podporu činnosti s dětmi v Salesiánském středisku mládeže v Praze-Kobylisích. Na koncertě vystoupí mimořádný soubor Pro Arte Antiqua, který přednese barokní hudbu na autentických barokních nástrojích.

Foto: Eva Špačková

Plakát k benefici Pro Arte Antiqua

Článek

Pro Arte Antiqua byl první český soubor pro starou hudbu, hrající na historické nástroje (violy da braccio a violy da gamba) a zároveň jeden z nejstarších evropských souborů.

Jeho počátky jsou spojeny s nadšením profesora Dr. Jana Branbergera a Antonína Modra pro staré hudební nástroje, kteří iniciovali vznik Pro arte antiqua. Soubor účinkoval na koncertech od roku 1933 a tvořili jej zejména členové pražského rozhlasového orchestru a České filharmonie.

Začátkem 50. let si ansámbl vytvořil rozsáhlejší repertoár, uskutečnil řadu zahraničních zájezdů (SRN, Rakousko, Itálie, Švédsko, Francie) a pozoruhodných nahrávek pro gramofonové společnosti (Supraphon, Vanguard, Lumen), rozhlas televizi a film. V roce 1984 se činnosti souboru ujal Jan Šimon mladší, violista České filharmonie.

V květnu 2017 na benefici pro Salesiánské středisko mládeže vystoupí mnoho výjimečných umělců (Magdalena Mašlaňová, Jan Šimon – housle, Pavel Černý – cembalo, Josef Špaček – violoncello, Pavel Drbal – viola da gamba, Jakub Kydlíček – zobcová flétna, Petra Havránková – zpěv).

Srdečně jsou zváni všichni, kteří si chtějí poslechnout barokní hudbu a zároveň podpořit pravidelnou činnost s dětmi a mládeží na Praze 8.

Kontakt pro rezervace: 734648946. Další informace najdete zde: http://www.strediskokobylisy.cz/divadlo/benefice/

Reklama

Výběr článků

Načítám