Hlavní obsah

SOS jezero se v Habartově těšilo nebývalé přízni počasí i brigádníků

Novinky, Aleš Plevka

V blízkosti někdejšího hornického Habartova se nachází lokalita Boden, která se po ukončení dolové činnosti a rozsáhlé rekultivaci vrátila do užívání lidem, kteří se zde během celé sezóny věnují koupání či aktivnímu odpočinku při různých dalších sportech.

Foto: Aleš Plevka

Foto všech brigádníků na autobusovém nádraží před akcí

Článek

Rybník s čistou vodou, prolézačky a hřiště a hlavně pak in-lineová dráha případně i občerstvení se sociálním zařízením lákají desítky, ba stovky lidí k tomu, aby zde trávily čas obzvláště v parném létě.

Negativním projevem hojné návštěvnosti těchto míst je však zvýšená produkce odpadů, které ne každý odnese na místa k tomu určená, a tak před zhruba deseti lety vznikla aktivita, která je nazývána SOS jezero. Za cíl si klade podat přírodě pomocnou ruku slušných lidí, kterým čistota přírody není lhostejná. Akce se poslední léta koná pod hlavičkou komise pro sport a kulturu města Habartova a odehrává se pravidelně v podzimním termínu.

Letošní den konání byl stanoven na sobotu 14. října, čímž se Habartováci přihlásili již poněkolikáté i do celostátního dobrovolnického projektu 72 hodin, kdy během tří dnů se akce ke zvelebení veřejného prostoru konají po celé České republice.

Sraz brigádníků byl stanoven na desátou hodinu dopolední na místním autobusovém nádraží, odkud je možné bez obtíží se během deseti minut dostat na místo určení. Do posledních ročníků brigády se pravidelně zapojovalo do čtyř desítek párů rukou, ale pro letošek došlo k razantnímu zvýšení tohoto počtu.

Určitě k tomu přispělo nádherné podzimní počasí, kdy po týdnu vytrvalých dešťů se obloha zbarvila do modra, a zežloutlé listy koupající se v paprscích slunce připomínaly zlatou záplavu. Také teplota se citelně zvýšila, a tak leckdo možná uvítal, že může vyrazit do přírody a navíc být i užitečný.

Úvodní instruktáž obzvláště ty nejmenší varovala před rozbitým sklem a injekčními stříkačkami a pak již nic nebránilo tomu, aby byly rozdány potřebné pytle a rukavice - a i několik drobností, jež lze s jistou nadsázkou nazvat i odměnou.

Kromě obligátních sušenek, jejichž počet dosáhl čtyřiceti balení, což se letos ukázalo s ohledem na hojnou účast jako nedostačující, si brigádníci odnesli také náramky a tetovačky z projektu 72 hodin a získali i volnou vstupenku na večerní promítání do kina, které zajistili skauti střediska Dýmka Habartov, kteří se do stejného projektu ve stejnou dobu zapojili při jiných aktivitách ve městě.

Drtivá většina dobrovolníků se rekrutovala z řad členů místních spolků. Nejpočetněji byli zastoupeni členové kroužku workoutu vedení Markem Berym, dále Klubu Táborník při DDM Habartov a také pionýři z místní skupiny Desátníka Stanislava Roubala. Celkem se jich na jezero vydalo hodně přes šedesát.

Na pláži se brigádníci rozdělili na dvě skupiny, které po pláži a březích jezera Boden postupovaly v opačném směru proti sobě. Úklid se v takovém počtu zdál téměř zábavou, a tak není divu, že za pouhou hodinu se obě části kontingentu sešly na určeném místě u stavidla menšího rybníka. Zde bylo založeno svozové depo a chybět nemohlo ani tradiční fotografování. Posléze se krásně zbarvenou a o několik velkých pytlů odpadků krásnější přírodou v okolí Habartova vraceli všichni domů. Za odvedenou práci si zaslouží poděkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám