Hlavní obsah

Šokující surrealista Magritte ve vídeňské Albertině

Novinky, Jiří Šmucler

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci malířského umění 19. až 20. století si na třech výstavách ve vídeňské Albertině přijdou na své. Obrazy surrealisty René Magritta ohromí nápadem a vtipem. Výstava děl impresionistů pak překvapí neznámými akvarely a pastely. Třetí výstava je sběratelskou chloubou jakéhosi pana Batlinera.

Foto: Jiří Šmucler

Tajuplný Magritte vábí na výstavu

Článek

O surrealistech se říká, že do svých obrazů vtělují myšlenky a reálné vidění světa ignorují nebo negují. René Magritte přímo říká, že malbu využívá k tomu, aby myšlenku zviditelnil. A nejen to. Jeho obrazy jsou plné záhad, tajenek i dětských představ. Poodhaluje to, co normálně nevidíme a přáli bychom si vidět.  

Kdybych měl ve zkratce přiblížit umělcovu tvorbu, pak je především zhmotněním přeludů, úsměvných představ a erotických přání - člověk dívající se do zrcadla vidí svá záda, holubice plachtí v barvách modré oblohy s bílými mráčky, hlava orla vyrůstá ze skály, šněrovací boty jsou srostlé s bosou nohou. Známý obraz Edouarda Maneta Balkon se sedící osobou je parafrázován rakví ve tvaru sedící osoby. Ženské tělo je s oblibou fragmentováno, noční košile ženy ukazuje to, co zahaluje, a ženě jsou přisouzeny pastelové barvy, které ji dělají krásnější.  

Nápady surrealistů  u lidí snadno vyburcují fantazii. Když jsem vnoučatům ukázal Magrittův obrázek dýmky s textem „To není dýmka“, obratem se inspirovaly a své tetě Jiřině, která právě slavila svůj svátek, namalovaly jiřinu (květinu) a napsaly „To není Jiřina.“  

Druhá výstava v Albertině je věnovaná slavným impresionistům, jako jsou Claude Monet, Auguste Renoir, Paul Gauguin, Edouard Manet, Camille Pissarro, Edgar Degas. Krásu imprese však nenajdete na plátně, jak jsme zvyklí, ale na papíře. Výstavu totiž ovládly pastely, akvarely a kresby. Pro impresionisty nic neobvyklého, pro návštěvníky něco zcela výjimečného. Kresba už za romantismu stála v pozadí a teprve impresionisté ji zrovnoprávnili s malbou, protože byla stejně úchvatná jako olejomalba. Kresby přesto byly vystavovány velmi zřídka.  

Třetí výstavou je významná sbírka zahrnující 130 let dějin umění od francouzského impresionismu a fauvismu přes německý expresionismus až k ruské avantgardě. Tato sbírka má v Albertině domovské právo a občas vycestuje do světa. Po krátké pauze se v dubnu do Albertiny opět vrací. Výstava Impresionismus – akvarely, pastely, malba potrvá do 13. května.  

Po takové porci umění si člověk zaslouží trocha rozjímání ve volném prostoru. Tentokráte se návštěvníkům rakouské metropole nabídlo něco mimořádného – zamrzlé jezero Neusiedlersee jihovýchodně od Vídně. Plocha o délce 38 km a šířce 4 až 8 km se zrcadlovým ledem, kterému se vyhnulo sněžení, se stala výletním místem bruslařů a ledových surfařů. Ti pak zcela vyčerpaní z nezvyklého maratónu hledali spásu v přilehlém vinařském městečku Rust, které je věhlasné vynikající gastronomií a pohostinností.  

A tak ani čápům usazeným v hnízdech na každém komíně v Rustu se nechtělo z tohoto pohádkového místa odlétat a přezimují zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám