Hlavní obsah

Sokolovsko se zaměří na řešení nezaměstnanosti

Novinky, Jan Bureš

Města a obce na Sokolovsku především trápí nezaměstnanost - vybraly si proto zmíněné téma jako úkol pro projektový tým Svazu měst a obcí.

Foto: Jan Bureš

Setkání starostek a starostů se zúčastnilo 17 představitelů z 30 měst a obcí Sokolovska

Článek

Téměř všechna města a obce na Sokolovsku se zapojila do projektu meziobecní spolupráce. Tento projekt organizuje za prostředky Evropské unie Svaz měst a obcí spolu s městy Sokolovem a Horním Slavkovem.

V rámci projektu se zpracovávají tři analýzy oblastí, které jsou všem městům a obcím společné, tedy předškolní a základní vzdělávání, sociální věci a odpadové hospodářství. Každé město i obec se totiž musí postarat o školní děti, seniory a lidi v sociální nouzi a je také původcem odpadů. Ve všech těchto oblastech se také dá, společným postupem a spoluprací, mnoho věcí zlepšit a také ušetřit nemalé prostředky.

Na prvním oficiálním setkání starostek a starostů obcí ze Sokolovska prezentoval projektový tým Svazu měst a obcí dílčí závěry z jednotlivých analýz a nastínil návrhy na zlepšení stávajícího stavu.

První setkání svolal starosta města Sokolova Zdeněk Berka na pondělí 16. června do zastupitelského sálu města Sokolova. Zúčastnilo se ho 17 zástupců měst a obcí a mělo ještě jeden důležitý úkol, totiž vybrat téma čtvrté, které by projektový tým zpracoval.

Tímto tématem bylo jednoznačně zvoleno téma nezaměstnanosti, které trápí celé Sokolovsko. To dokládají i statistiky, ze kterých vyplývá, že míra nezaměstnanosti se od roku 2009 stále drží okolo 12 procent. Neustále klesá počet volných pracovních míst a roste počet těch, kteří jsou v evidenci úřadu práce déle než 12 měsíců. Na druhou stranu sice roste počet podnikajících subjektů, ty však nevytvářejí nová pracovní místa.

„Věříme, že se lepší spoluprací měst a obcí a zapojením dalších důležitých subjektů podaří tento stav zlepšit,” uvedl sokolovský místostarosta Karel Jakobec.

Reklama

Výběr článků

Načítám