Hlavní obsah

Sokolovo: 70 let od prvního bojového vystoupení 1. čs. samostatného polního praporu

Novinky, Vratislav Konečný

Boje před 70 lety u naprosto bezvýznamné ukrajinské vesničky Sokolovo byly v minulém období glorifikovány, ale jejich význam nesmí být zapomenut. I proto se konala v místě bojů a v Charkově pietní akce za přítomnosti několika veteránů.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Po profesionalizaci armády je její zbytek vnímán spíše jako přítěž, ale v hodnocení zahraničních partnerů stojíme vysoko. Práce v rekonstrukčních týmech, zdravotnických i speciálních jednotkách vyžaduje plné nasazení, ale také ocenění. Vojáci navazují na tradice a mají na co.

Na Ukrajině v minulém týdnu proběhlo takřka bez povšimnutí několik vzpomínkových akcí. Sjeli se tu zástupci Ministerstva obrany ČR, Československé obce legionářské, vojenští nadšenci, a hlavně několik ještě žijících pamětníků, aby si připomněli 8. březen 1943. Vojáků, kteří se výročí dožili, je 17.

Tehdy šlo o první bojové vystoupení 1. československého samostatného polního praporu, který byl zformován v roce 1942 a na frontu dorazil z uralského Buzuluku. Z asi 350 vojáků stovka padla, proti těžké technice neměli moc šancí, o nasazení se diskutuje mezi vojenskými odborníky dodnes.

Při vzpomínkové akci proběhl noční pochod příznivců vojenské historie – Charkov-Sokolovo a v sobotu 9. března malá rekonstrukce bitvy. Kromě toho několik oficiálních ceremoniálů.

Vystoupení našich vojáků na východní a západní frontě přineslo jejich zahraničním partnerům zasloužený respekt. O to zrůdnější byl jejich poválečný osud.

Reklama

Výběr článků

Načítám