Hlavní obsah

Sochařské sympozium Plesná 2011 už jen připomínají díla, jež tu vznikla

Novinky, Jan Kotala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě-Plesné bylo slavnostně zakončeno 14denní mezinárodní sochařské sympozium, které probíhalo v okolí místního DDM a jehož se účastnili sochaři z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a jeden český sochař žijící v Hong Kongu.

Foto: Jan Kotala

Dílo Antonína Gavlase

Článek

Slavností vernisáží bylo zakončeno setkání sochařů Plesná 2011, které probíhalo v tomto městském obvodu Ostravy pod záštitou Občanského sdružení Silvie, Statutárního města Ostravy a městského obvodu Ostrava-Plesná.

Sympozia se účastnili sochaři Jaroslav Bim, Matěj Frank, Antonín Gavlas, Petr Gavlas, Radomír Geryk, Ivan Matoušek a Vladimír Matoušek - všichni z České republiky. Ze Slovenska zde byli Jaroslav Gaňa, Jozef Mundier a Soňa Samašová, z Polska přijeli Stanislaw Pietrusza a Jan Wajrach a z Maďarska Gábor Myklia a Judit Szilvási. Bonusem byla účast českého světoběžníka žijícího v Hong Kongu Emila Adamce.

Umělci pracovali na svých dílech podle svých nápadů a zároveň se mohli nechat inspirovat ostatními pracemi dalších zůčastněných, vyměňovat si vzájemné poznatky a zkušenosti. Po celou dobu měli návštěvníci možnost je při jejich práci pozorovat a rozmlouvat s nimi.

Výsledná díla byla na slavnostní vernisáži představena široké veřejnosti, která se sešla skutečně v hojném počtu. Některá z děl budou použita na výzdobu centra městského obvodu Plesná, kde doplní sochy, které se zde již nacházejí z předchozích sympozií.

Díla vznikala jak ze dřeva, tak z kamene. Při závěrečném hodnocení jednotlivých děl odborníky bylo sympozium označeno jako velmi zdařilé. Někteří ze sochařů se inspirovali při své práci historií, jiní křesťanskými hodnotami, ale vznikla také díla která prezentují moderní umění a také dílo, které má myšlenkové hodnoty v kritice dnešní konzumní společnosti.

Jednotlivá díla představují významnou kulturní hodnotu, která i po skončení sympozia zůstane zachována jako symbolika, že i v dnešním uspěchaném světě, kde často jen velmi stěží nacházíme čas na život s hlubším prožitkem, kterým se můžeme snažit vymanit z nutnosti stále myslet jen na oblast materiálna, musíme hledat i tuto cestu.

V nejbližších dnech si jednotlivá díla můžete prohlédnout v místě jejich vzniku až do doby, než se začnou odvážet na místa svých trvalých instalací.

Reklama

Výběr článků

Načítám