Hlavní obsah

Sochařské práce Pavla Drdy jsou k vidění ve Valašském Meziříčí

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akademický sochař Pavel Drda slaví letos šedesátiny. Při příležitosti životního jubilea je v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí k vidění retrospektivní výstava, která představí doposud nejrozsáhlejší průřez sochařovy životní tvorby prezentovaný v jeho rodném kraji.

Foto: Adéla Maćkowiaková

Na zápraží, 1983, kamenina

Článek

Výstava obsahuje umělcovo dílo v rozpětí téměř pěti desetiletí, a to od školních let po současnost. Jednou z vystavených prací je i portrét spolužáka, který na počátku 70. let minulého století, ve věku 12 až 13 let modeloval pod dohledem sochaře a výtvarného pedagoga Leopolda Christa na valašskomeziříčské Lidové škole umění. Modelem mu tehdy stál kamarád Jarek a jeho chlapecký portrét je vynikajícím dokladem výjimečného talentu pro modelaci, realistické ztvárnění i postižení charakteristických rysů portrétovaného.

Nejnovějším dílem, podle kterého je výstava také pojmenována, je realizace Na houpačce, která v žánrově hravé poloze symbolizuje střídání úspěšných i méně úspěšných etap v lidském žití, neboť dle slov vystavujícího autora: „Život je houpačka!“

Akademický sochař Pavel Drda se narodil v Hranicích na Moravě. Po studiích na Střední průmyslové škole keramické v Bechyni vystudoval VŠUP v Praze, ateliér užitého sochařství u profesora Josefa Malejovského. Během studií získal na počátku 80. let několik ocenění VŠUP v Praze a uspěl v celostátních studentských soutěžích. V loňském roce obdržel čestné uznání za keramickou plastiku Obláčnice na mezinárodní keramické soutěži v Itálii.

Pavel Drda tvoří v ateliéru svého rodinného domu na Bystřičce u Valašského Meziříčí. Byl členem skupiny Oslava a Unie výtvarných umělců pro oblast Valašsko a od roku 2014 je členem Svazu výtvarných umělců-keramiků.

Svým naturelem je bytostný figuralista a keramická hlína je pro něj základním elementem tvorby. Ponechává obnažený její surový půvab, zrnitou drsnou strukturu; případně ji kombinuje s dalšími materiály, zejména s taveným sklem. Sochařovo dílo je hluboce humanistické, je o člověku, o jeho křehkosti i síle. Zabývá se komorním i monumentálním sochařstvím, příležitostně se věnuje i užitému uměleckému řemeslu – keramické a kovotepecké tvorbě. 

Samostatně vystavuje na území České republiky od 80. let minulého století a zúčastnil se desítek kolektivních tuzemských a ojediněle i zahraničních výstav. Vystavoval zejména s výtvarníky z regionu (mnohdy společně s akad. malířem Miroslavem Adámkem a v posledních letech s fotografem Robertem Goláněm).

Největší přehlídku sochařova díla uspořádala v roce 2010 Alšova jihočeská galerie v Mezinárodním muzeu keramiky v Bechyni a rozsáhlý retrospektivní výběr ze své tvorby představil v roce 2012 v Galerii Nová síň v Praze. Naposledy prezentoval v rodném regionu své dílo v roce 2014 ve valašskomeziříčské Galerii Kaple. Účastnil se sochařských sympozií ve Františkových Lázních (2005) a Broumově (2006) a jako soutěžící i porotce se zapojil do soutěží soch z ledu a sněhu na Pustevnách a v Rožnově pod Radhoštěm.

Výstava ve 2. patře Muzejního a galerijního centra potrvá do 22. dubna.

Ve středu 14. března v 16.00 hodin proběhne komentovaná prohlídka výstavy za účasti autora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám