Hlavní obsah

Sochař Jiří Sobotka vystavuje na Špilberku

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Brna otevírá ve středu v západním křídle hradu výstavu k šedesátinám brněnského sochaře Jiřího Sobotky s názvem Skororetro.

Foto: Jiří Smutný

Jiří Sobotka: Klečící (skelný cement, 2002)

Článek

Autor je výraznou postavou brněnské kulturní scény již od osmdesátých let minulého století. Zajímavý je tím, že námětem jeho děl bývají obvykle zcela obyčejné předměty jako láhve, tuby, počítačové myši, houby, boty nebo auta. Tyto všední věci však vždy něčím obohacuje. Navíc mu nechybí jemná ironie a humor.

Nová výstava je pořádána k autorovým šedesátinám a obsahuje jak ukázky z jeho starší tvorby, tak úplné novinky. Jednotlivé místnosti jsou námětově homogenní a samy tak tvoří další instalace. Kromě sochařských děl jsou vystavovány i kresby.

„Jiří Sobotka vytváří prostřednictvím svých soch zvláštní univerzum,“ říká kurátorka Hana Fadingerová. „Je to svět sestávající z obyčejných předmětů a jevů našeho okolí, které zároveň autor hned vidí v jejich tvarových a významových posunech. Naší běžné skutečnosti jsou tyto objekty určitým způsobem paralelní, a tudíž schopné ji z odstupu reflektovat.“

Výstava se nachází ve druhém patře západního křídla hradu a přístupná bude od 25. června do 30. srpna 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám