Hlavní obsah

Socha Pallas Athény je po sedmdesáti letech zpět

Novinky, Petr Koritina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cíl několika generací lidí, kteří podporují vzdělání a moudrost, se dnes uskutečnil. Po sedmi desetiletích se na piedestal Gymnázia Chomutov vrátila socha bohyně moudrosti Pallas Athény. Nejen škola sama, ale kdokoliv, kdo se zapojil do veřejné sbírky, návratu pomohl.

Foto: Petr Koritina

Akademický malíř Kamil Sopko pod sochou Pallas Athény

Článek

V pondělí ve 13 hodin byla za účasti autora akademického malíře Kamila Sopka odhalena socha Pallas Athény. Tím se splnil jeho dosud nesplněný sen. Je totiž třeba zmínit, že právě ak. malíř Kamil Sopko si před téměř čtyřmi desítkami let dal za cíl sochu, snesenou během druhé světové války, na místo vrátit.

Před 37 lety vytvořil cca metrovou sošku, jako vzor pro budoucnost. Dnes se budoucnost stala skutečností a za přítomnosti vzácných hostů byla slavnostně socha odhalena. Pod moudrým zrakem Athény se sešli primátor města Jan Mareš, ředitelé středních škol, bývalí ředitelé gymnázia a další vzácní hosté. Ředitel školy Jaroslav Zahrádka pronesl v chladném slunném dnu hřejivá slova a připomněl historii, která předcházela dnešnímu slavnostnímu okamžiku. Nechyběl samozřejmě ani tvůrce sochy. Pro něj to po čtyřech desetiletích byl jeden z těch dnů, na které se nezapomíná. Sny je třeba přetvářet ve skutečnost.

Příjemnou zvláštností je, že si Pallas Athéna vybrala pro své odhalení první slunný den v uplynulém období. A protože budova vévodí panoramatu města, stejně tak mu nyní bude vévodit i bohyně moudrosti sama. Až pojedete kolem jejího staronového místa, pohleďte vzhůru.

*Kamil Sopko, nar. 1940, akademický malíř, profesor. Studoval VŠVU Bratislavě a AVU v Praze. Vyučoval výtvarnou i hudební výchovu. Je členem malířského společenství Chomutov.

Reklama

Výběr článků

Načítám