Hlavní obsah

Sníh ze střech Pražského hradu museli shazovat hasiči

Novinky, Vratislav Konečný

Pondělní sněhová nadílka, která začala padat odpoledne a pokračovala téměř celou noc, pokryla Prahu těžkým a mokrým sněhem. Naštěstí většinou padl na teplejší podloží a začal tát. V centru se ho podařilo téměř zlikvidovat, ale leží třeba na Petříně, tam je nádherný, nebo na okrajích velkoměsta.

Foto: Vratislav Konečný

Vzhůru k výškám...

Článek

Například  na Lužinách již také taje, komunikace jsou většinou dobře ošetřeny, zachytil se převážně na autech a větvích stromů a keřů. Místy to docela klouže.

Na střeše i na zemi

Bílé nadělení zasypalo také dominantu města, Pražský  hrad. Od čtyř hodin od rána zde pracovala, a ještě douklízí, četa úklidové firmy Komwag. Třináctka pracovníků s hrably, lopatami a technikou odklízela sníh z nádvoří. Nejprve ho na nádvořích navršili  na hromady, poté ho nakládali bagříkem na multikáru a odváželi pryč.

Metráky sněhu usedly i na střechy, mokrý sníh se pomalu sesouval po krytině k okraji a co chvíli pár kilo zmrzlé vody plesklo na dlažbu druhého nádvoří. Aby nepřišel nikdo z četných návštěvníků k újmě, zasahovali tu hasiči z plošiny výsuvného žebříku. Koštětem shazoval jeden z hasičů sníh ze střechy, kolega u ovládacích pák  s ramenem manipuloval podle okapů, aby mohl sundat co nejvíce sněhu.

Hrad je tedy bezpečný. Výhled z rampy před ním na zasněženou Prahu je nádherný, jenže v těchto místech to přece jen dost klouže.

Reklama

Výběr článků

Načítám