Hlavní obsah

Sníh a led přináší nejen zimní radovánky, ale i nepříjemné situace

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měnící se klimatické podmínky během 24 hodin nejsou stále dostatečnou výstrahou pro některé řidiče. Policie ČR Pardubického kraje je tak nucena řešit nehody, které se zbytečně stávají z důvodu neopatrné jízdy řidičů.

Foto: PčR Jablonné n.O.

Přecenění schopnosti řidiče a zimní podmínky mohou končit s velkým štěstím jen s vozidlem v nečekané pozici na střeše.

Článek

Letošní zima přináší ukázku všech možných podmínek tohoto období a tak i oteplení konce prvního únorového týdne si vyžádalo přizpůsobit se nové situaci. Komunikace, byť chemicky ošetřené, vyžadovaly zvýšené opatrnosti, rozbředlý sníh v okolí cest se měnil v nevyzpytatelné kaluže.

Tuto skutečnost nevzal v pátek 3. února ve večerních hodinách na vědomí jednapadesátiletý řidič osobního auta Opel Zafira. Na silnici č.I/11 za Jablonným nad Orlicí nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a profilu komunikace a v zatáčce vyjel mimo silnici a sjel dolů z přilehlého prudkého svahu, kde auto skončilo na střeše. Naštěstí se nezranil, na místě provedená dechová zkouška příslušníky PČR měla pozitivní výsledek 0,81 promile alkoholu.

V ranních hodinách téhož dne došlo i k nehodě v Ústí nad Orlicí. V blízkosti dětské polikliniky se střetlo osobní vozidlo se zaparkovaným Fiatem Stilo. Řidičem zatím nezjištěného vozu byl poškozen levý bok tohoto auta. Neznámý řidič událost nenahlásil a z místa nehody ujel.

Další případ tohoto dne, který sice nesouvisí s klimatickými podmínkami, ale s lidským vandalismem a zbytečně tak zaměstnává PČR v rizikovém zimním období, se udál na parkovišti u diskoklubu Audio na ulici U Teplárny v České Třebové. Zatím nezjištěný pachatel z nepochopitelných důvodů užitím násilí urazil zpětná zrcátka a poškodil troje dveře na zaparkovaném vozidle Seat Ibiza. Čin se škodou asi 10 tisíc korun je kvalifikován jako přečin poškození cizí věci s trestní sazbou až jeden rok vězení.

Případy jsou varováním a výzvou pro všechny řidiče i další účastníky silničního provozu, aby bedlivě dbali své bezpečnosti i dodržování všech pravidel dopravní situace v souvislosti se ztíženými zimními podmínkami, a zároveň si všímali i trestné činnosti prováděné v okolí.

Šťastný návrat domů je přáním, ale i zásluhou každého jedince.

Reklama

Výběr článků

Načítám