Hlavní obsah

Snídani obrů, hroby i pivovar hledají turisté v Liberci

Novinky, Milan Turek

Do turistických informačních center lze po celé republice přijet autem, na kole, přijít pěšky - ale na lyžích, snowboardu, nebo dokonce na koni? To lze jen v Liberci v Horním Hanychově. Ještěd je natolik známý, že sem zamíří lidé z celého světa. Nejdou však jen na kopec, hledají nejrůznější místa.

Foto: Milan Turek

Po výstupu z tramvaje na cestě k informačnímu centru vítá návštěvníky socha skokana.

Článek

Okny do našich měst a obcí jsou informační centra, kam zavítají turisté nejdříve. Někde je jich i víc, jako třeba v Liberci. Infocentrum má nádraží i městská hromadná doprava. Městské informační centrum je u radnice, druhé - turistické - na cestě k Ještědu od tramvaje. Za rok jej navštíví 25 000 lidí.

Informační centrum v Horním Hanychově na konečné tramvaje existuje od roku 2003 a v jeho návštěvní knize je řada zápisů z celého světa. Návštěvníci z Bhútánu, Kanady, Indie, ale třeba i z Íránu se objevují porůznu. Nejčastější jsou Evropané.

Skupina architektů z Ukrajiny si vyslechla příběh Ještědu na lavičce před budovou.   Desetičlennou rodinu Rusů, žijících v Německu, zajímalo období po válce, jak to bylo s odsunem. Drobná Japonečka přišla v prosinci, když zrovna napadl sníh, na dvacet centimetrů v lodičkách připravena nebyla, ke všemu se dvěma malými dětmi a velkým kufrem.

Jiná japonská kráska přišla s nebývalým požadavkem. Prý kde se v Liberci nachází Black Bus Station. Dalo se hádat, že půjde o černého taxíka, případně o pohřební službu. Dodatečné vysvětlení, že jde o zastávku Snídaně obrů od Davida Černého rozzářilo obličej a četné díky byly odměnou za vyřešený rébus.

Návštěva Američana byla překvapivá tím, že hledal pivovar a o Ještěd vůbec zájem nejevil. Prý kdesi četl o libereckém pivovaru Vendelín. To však nebylo žádnou záhadou, ale úsměvnou příhodou, jen problémem bylo vysvětlit, jak se do Harcova od Ještědu dostane hromadnou dopravou.  

Vyhledat zajímavou trasu k návštěvě přítele v Hořeních Pasekách pro mladého muže z Petěrburgu bylo hračkou. Hofmanovou cestou na Ještěd, pak hřebenovkou na Pláně, odtud do Světlé a ke Skalákovně, potom ke golfu a do kopce k Pasekách, celkem sedmnáct kilometrů. Poslední návštěvu sportovce z Norska překvapil dárek mapy centra města v norštině.  

Někdy se objeví i záhadné postavy, natáčející kamerou celé okolí. Dojemné bývá setkání s potomky Němců, kteří se odstěhovali do Brazílie někdy v devatenáctém století, nebo když přijíždějí potomci původních obyvatel, kteří hledají hroby svých předků či místa, kde jako děti bydleli.  

Ulice Kleineiche neboli Malodoubská je jen kousek od kostela. Jsou i dojemná setkání, kdy do „íčka” přijdou Rusové, a při sdělení, že jsou z Tuly a že se nemohou nikde domluvit rusky, vytrysknou jim do očí slzy. Nechybí ani veselá setkání třeba s dívenkami z jižní Afriky, které si vyzkoušely tančit polku a valčík při řízné české dechovce.

Do „íčka” přicházejí cizinci z exotických států, nakupují pohledy nebo nějaké maličkosti na památku a vedle nákupu si odnášejí i dobrý dojem z návštěvy Ještědu, Liberce. V hanychovském infocentru nacházejí vstřícné nekomerční přijetí a kvalitní informaci takřka o čemkoliv, ne nadarmo se říká, že se tam může návštěvník dovědět všechno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám